Index Vakbarát Hírportál

A britek egyharmada rasszista

2014. május 28., szerda 21:01

Egy felmérés alapján a britek harmada vallja be, hogy faji alapú előítéletei vannak. A NatCen felmérésének eredménye azt is jelenti, hogy a rasszizmus ma olyan szinten van jelen az angol társadalomban, mint 30 éve – írja a BBC.

Az ország különböző részein persze nem egyenlő mértékben előítéletesek az emberek: míg London belső kerületeiben csak 14 százalék vallotta magát előítéletesnek, míg West Midlands megyében 35 százalék volt ugyanez az arány. Az idősebbek és a kevésbé tanultak is nagyobb arányban bizonyultak előítéletesnek, mint a fiatalok és a diplomások.

A felmérést 1983 óta évente végzik el, a legkevésbé 2001-ben bizonyultak rasszistának az angolok, akkor 25 százalék vallotta magát előítéletesnek. A kilencvenes években egyenletesen csökkent az előítéletesség az országban, de 2001 óta újra egyre több az előítéletes ember.

A magukat előítéletesnek vallók 90 százaléka mondta azt, hogy örülne, ha korlátoznák az Egyesült Királyságba irányuló bevándorlást, de ezzel a nem előítéletesek 73 százaléka is egyetértett.

Rovatok