Index Vakbarát Hírportál

Donyeck bevételére készül Kijev

2014. május 28., szerda 13:35

Lövések hallhatók Donyeckben az Ukrán Biztonsági Tanács szeparatisták által elfoglalt épületénél – írta az Unian szemtanúkra hivatkozva. Az egymillió lakosú városban a kijevi erők páncélosai láthatók, Donyeck felett vadászgépek repültek el.

Az oroszbarát szakadárok fellegvárában Kijev minden bizonnyal a szeparatista vezetés kifüstölésére készül, miután a vasárnap nagy többséggel megválasztott Petro Porosenko elnök közölte: a terrorelhárító harcot fokozni kell és gyorsan befejezni.

Szlovjanszkban az ukrán erők hatástalanítottak egy tankot is, amellyel a szakadárok a kijevi állásokat támadták.

Ma se repüljön Donyeckbe

Az ukrán légügyi szolgálat meghosszabbította a repülési tilalmat Donyecknél, így a város nemzetközi repülőtere – amelyet két napja támadtak meg és foglaltak el a szeparatisták – továbbra is zárva tart.

A donyecki polgármesteri hivatal szerint valóban folynak harcok az épület körül, de máshol nem, ezért óvott a pánikkeltéstől, és arra kérte a lakosságot, ne üljön fel a provokációnak, őrizze meg a nyugalmát.

Menteni a menthetőt

Az országot 2004-ig vezető Leonyid Kucsma szerint tudomásul kell venni, hogy a Krím elveszett. „Oroszország már sosem adja vissza, mindent feltett egy lapra” – mondta az egykor Viktor Janukovicsot támogató, de a kijevi tiltakozások alatt már az ellene tüntetőkért kiálló politikus. Kucsma szerint ezért Porosenko elnöknek minden erejét Kelet-Ukrajna megőrzésére kell fordítania.

A terrorelhárítási akciók ügyében nyilatkozó hivatalos képviselő, Vlagyiszlav Szeleznyov kedden közölte, hogy megerősítik az ukrán határőrizetet az Oroszországgal határos szakaszon, megakadályozandó, hogy a hétfőihez hasonló akció történjen, amelynek során Oroszország felől fegyveresek törtek át Ukrajnába, rövid tűzharcba keveredve a határőrséggel.

Kijev többször megvádolta Moszkvát azzal, hogy fegyveresen is segíti a szakadárokat, ezt azonban a Kreml tagadja.

Rovatok