Index Vakbarát Hírportál

Véres háború zajlik Donyeckben

2014. május 29., csütörtök 08:03 | aznap frissítve

Lelőttek két ukrán helikoptert

A tüzérséget és a légierőt is bevetették a Kelet-Ukrajnában kibontakozó terrorellenes műveletben. Az átfogó akció a kelet-ukrajnai Donyeck megye északi részén, Szlovjanszkban és Kramatorszkban zajlik. Orosz hírforrások szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy a szakadár fegyveresek Szlovjanszk közelében lelőtték a hadsereg egyik helikopterét. 14 katona meghalt – erősítette meg Olekszandr Turcsinov házelnök, aki a május 25-i elnökválasztásokig ideiglenesen az államfői posztot is betöltötte.

A százezres város önjelölt vezetője, Vjacseszlav Ponomarjov közölte, hogy a holttesteket kész kiadni az áldozatok rokonainak.

Lelőttek egy ukrán helikopert Szlovjanszknál

Az Osztrov helyi hírportál név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a légierő a szeparatisták állásait lövi, és aknavetőket is bevetettek a harcokban. A szakadárok a hírportál egyik forrása szerint lakónegyedekből tüzelnek az ukrán fegyveres erőkre, és mire azok viszonozhatnák a tüzet, már odébb is állnak. „Emiatt úgy tűnik, mintha az ukrán katonák szándékosan lakott területeket támadnának” – magyarázta a forrás.

Lövöldözés Luganszkban

Az ukrán hadsereg lelőtt egy orosz drónt

Az ukrán hadsereg lelőtt egy orosz, pilóta nélküli repülőgépet, amely Donyeck térségében folytatott felderítő repülést – közölte csütörtökön Olekszij Dmitraskivszkij, a terrorellenes művelet szóvivője. A szóvivő a TSZN kijevi televíziónak elmondta, hogy a drón az ukrán katonák egyik őrhelye felett körözött, és ukrán tudósok által kifejlesztett, csúcstechnológiájú fegyverrel lőtték le.

A szóvivő szerint a repülőgépet már teljesen szétszedték, és fotó-, illetve videoberendezéseken kívül találtak benne egy kapszulát, amely ismeretlen eredetű folyadékot tartalmaz. A kapszulát laboratóriumba vitték elemzésre. 

Szabadon engedtek 11 EBESZ-megfigyelőt

Szabadon engedték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tizenegy fős csoportjának tagjait Ukrajnában. A csoportot szerdán fogták el a kelet-ukrajnai Donyeck megyében. Továbbra sincs semmi hír viszont arról a négyfős EBESZ-misszióról, amellyel előző nap szakadt meg a kapcsolat ugyanebben a térségben – közölte Jeffrey Feltman, az ENSZ-főtitkár helyettese. A tizenegy fős EBESZ-csoportot egy fegyveres osztag tartotta fogva néhány órán át Donyeck megyében.

Ezt már tényleg nem hagyják

Ukrajna meglehetős tétlenséggel nézte, hogy Oroszország márciusban egy helyi népszavazásra hivatkozva annektálta a hozzá csatlakozni kívánó Krímet. A 2,3 millió lakosú félsziget lényegében puskalövés nélkül került Moszkva kezébe, az ukrán erők érdemi ellenállás nélkül kiszorultak onnan.

Kelet-Ukrajnában már konkrét katonai lépésekre szánta el magát a kijevi vezetés, május elején megindította a terrorelhárító akciót. Ez kapott újabb lendületet Petro Porosenko elnökké választásával. A nagy többséggel már az első fordulóban győzelmet aratott politikus bejelentette, hogy hatékony fellépéssel, nagyon gyorsan le akarja zárni a terrorelhárító akciót, kifüstölve a szeparatistákat.

Putyin nyugatra megy

Első alkalommal találkozik az orosz elnök nyugati vezető politikussal a Kreml annektálása után. Vlagyimir Putyin egy hét múlva Franciaországba utazik, ahol Francois Hollande-dal tárgyal, többek között az ukrajnai helyzetről. A francia elnök meghívta Putyint a normandiai partraszállás 70. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségre is, kijelentve, hogy lehetnek ugyan viták az orosz elnökkel, nem szabad elfelejteni, mekkora szerepet játszott és mekkora áldozatot vállalt a Szovjetunió a náci Németország legyőzésében.

Rovatok