Index Vakbarát Hírportál

Snowden állítja, nem dolgozik az oroszoknak

2014. május 29., csütörtök 09:40 | aznap frissítve

Nem áll az orosz kormány ellenőrzése alatt, és nem ad át Moszkvának hírszerzési információkat, állította Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa az NBC-nek adott interjújában.

Snowden először adott interjút amerikai tévének. A beszélgetésből a csatorna kedden már adott le részleteket. A volt NSA-alkalmazott informatikus már csaknem egy éve Moszkvában él, az orosz hatóságok menedéket adtak neki.

Snowden kijelentette: nincs kapcsolata az orosz kormánnyal, semmilyen támogatást, javadalmazást nem kap tőlük. Megsemmisített minden olyan titkos anyagot, amely nála volt, mielőtt Moszkvába utazott:

nem vittem semmit Oroszországba, így nem is adhattam át nekik semmit.

Jelenlegi és volt amerikai hírszerzési tisztségviselők szerint képtelenség, hogy az orosz biztonsági szolgálatok ne akarnának titkokat kicsikarni Snowdentől. 

Kémkiképzést kaptam a szó hagyományos értelmében, amennyiben fedett ügynökként éltem és dolgoztam külföldön, olyan állásban, amely nem volt, még álnevet is kaptam

- válaszolt azoknak, akik őt egyszerű elemzőnek vélik. Elmondása szerint beépített ügynökként dolgozott külföldön a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) meg az NSA-nek, és a Védelmi Hírszerző Ügynökséget (DIA) is szolgálta a Közös Kémelhárító-képző Akadémia (JCITA) előadójaként. Itt módszereket fejlesztett ki arra, hogy iinformációik és embereik biztonságban legyenek szerte a világon a legellenségesebb és legveszélyesebb körülmények között. Snowden szerint ezért félrevezető, ha bírálói azt állítják: ő csak egy alapszintű rendszeradminisztrátor.

Snowden a munkájáról at mondta: az Egyesült Államok ma már több és jobb hírszerzési adatokhoz jut számítógépekből, mint emberektől. Ezért ő nem emberekkel dolgozott, nem toborzott ügynököket. A dolga az volt, hogy rendszereket állítson az Egyesült Államok szolgálatába. És ezt minden szinten csinálta - a legalsótól egészen a legfelsőig.

Snowdem sohasem akart Oroszországban maradni. Lefoglalt repülőjegye volt Kubán át Latin-Amerikába, de megakadályoztak az elutazásban, mert az amerikai kormány bevonta az útlevelét. Snowden így a moszkvai repülőtéren rekedt:

Amikor megkérdik, miért vagyok Oroszországban, azt felelem, kérdezzék a (washingtoni) külügyminisztériumot.

John Kerry amerikai külügyminiszter szökevénynek nevezte és arra biztatta, szedje össze magát, és térjen vissza az Egyesült Államokba. Snowdennek fogalma sincs, hogy hogy esetében amnesztia vagy kegyelem valaha szóba jöhet-e, de ha van egy hely a világon, ahova mennék, az az Egyesült Államok lenne.

Snowden egy rövid kitérővel bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a szólásszabadság elfojtásáért. Önmagát a magánélet és a polgári szabadságjogok védelmezőjének mondva "frusztrálónak" nevezte, hogy most ott vesztegel, ahol e jogokat olyan kihívás éri, amelyet ő mélységesen méltánytalannak tekint.

Rovatok