Index Vakbarát Hírportál

Úgy rabolták el az újságíró autóját, hogy benne aludt a barátnője

2014. május 29., csütörtök 14:29

Megtámadták Tom Nicholson szabadúszó oknyomozó újságíró autóját, amikor Szlovákiából Varsóba utazott két hete - írja a Bumm.sk. A kanadai származású újságíró a szlovák kormány zavaros ügyeiről, a katonai elhárítás szétlopásáról, a Gorilla-botrányról, és több maffiügyről is írt már cikkeket, könyveket.

Nicholson 15 kilométerrel Varsó előtt hirtelen robbanást hallott, ami elmondása szerint olyan volt, mintha hátulról beléjük hajtottak volna. Kocsija mögött egy fekete BMW volt, ami rávillogott, erre Nicholson félreállt, és barátjával együtt kiszállt a kocsiból.

A BMW sofőrje azt kiabálta, hogy Nicholsonék autójából kirepült valami, ami kárt okozott a kocsijából, ezért az újságíró és barátja elkezdték keresni, hogy mi szakadhatott le a kocsijukról. De akkor felbukkant egy másik, maszkot viselő férfi, aki bepattant az újságíró kocsijába, és Nicholson alvó barátnőjével együtt elhajtott. Amikor a nő felébredt, elkezdte ütlegelni a maszkos férfit, erre az egy helyen félreállt és elengedte őt.

Az autóban ugyan volt GPS, de roaming-szolgáltatás nem, ezért azt csak 18 órával a lopás után sikerült aktiválni. Így találták meg a támadás helyétől 20 percre egy erdőben az autót, amiből eltűntek a csomagok, az újságíró laptopja és jegyzetjei, memóriakártyák, de a mobiltelefonok érdekes módon megvoltak.

Ez egy jól előkészített akció volt, nyilvánvalóan profik voltak

- nyilatkozta az újságíró, aki csak amiatt aggódik, hogy az ellopott laptopja miatt veszélybe kerülhetnek a forrásai.

A lengyel rendőrség szerint valószínűleg pirotechnikát használtak az elkövetők. Feltételezésük szerint a rablásnak köze lehet Nicholson munkájához, ugyanis ilyen akció viszont 15 éve nem volt a környéken.

Nicholsonnak a tavalyi éve sem eseménytelen, novemberben került fel a Tumblrre három felvétel, amiben az újságíró egy alvilági emberrel beszélget a Valko-gyilkosságról és a szlovákiai maffiáról. A Szlovák Információs Szolgálat cáfolta, hogy ők hallgatták volna le az újságírót.

Rovatok