Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok szerint civil sebesültekre lőttek az ukránok

2014. május 30., péntek 21:59 | aznap frissítve

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szerint az ukrán hadsereg megsértette a polgári lakosság háború idején való védelmére vonatkozó genfi egyezményt - közölte pénteken a szervezet. 

A Szövetségi Nyomozó Bizottság szerint május 26-án a donyecki repülőtértől nem messze legalább harmincöt civilt öltek meg, amikor gránátvetővel egy sebesültekkel teli vöröskeresztes teherautóra lőttek. 

A bizottság közleménye szerint

az ukrán fegyveres erők katonái, valamint az ukrán Nemzeti Gárda és a Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) tagjai szándékosan vetettek be fegyvereket, tüzérséget, repülőgépeket és páncélosokat azzal a céllal, hogy civileket gyilkoljanak, és ezzel megsértették a polgári lakosság háború idején való védelmére vonatkozó, 1949. augusztus 12-i genfi egyezményt.

A szervezet az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) orosz megfelelőjének tekinthető, fő feladata a legérzékenyebb bűnügyi nyomozások lefolytatása.

A bizottság nyomozást indított, hogy felderítse az ukrán Nemzeti Gárda és a Jobboldali Szektor még azonosítatlan tagjainak személyazonosságát.

A polgári lakosság háború idején való védelmére vonatkozó, 1949. augusztus 12-i genfi egyezmény aláírói arra vállaltak kötelezettséget, hogy tiszteletben tartják a megállapodásban foglaltakat a felek között bekövetkező megüzent háború vagy minden más fegyveres összeütközés esetén, még ha a hadiállapotot közülük valamelyik nem is ismeri el.

Rovatok