Index Vakbarát Hírportál

Érzik, hogy gáz, mégsem árulnak el semmit

2014. május 30., péntek 15:33

Csütörtökön a koppenhágai Marriott Hotelben kezdődött az idei Bilderberg-találkozó, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan titkolózás és tüntetések öveznek. A köztévé Híradójának egyébként rendkívül mókás tudósítása szerint a hotelt kordonokkal vették körül. 

Menjetek haza, Bilderberg-bankárok

– kiabálták a tüntetők, akik a felvétel alapján nagyjából tízen voltak. Az egyik tüntető a köztévének azt nyilatkozta, hogy szerintük a találkozó bizonyíték a politikai és a gazdasági elit összefonódására, és a találkozók lehetőséget adnak arra, hogy az üzletemberek pénzzel befolyásoljanak fontos politikai döntéseket, ami számukra elfogadhatatlan.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idei találkozón a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon is részt vesz. Bajnai a köztévé kérdésére elmondta: nem tudja, hogy miért pont őt hívták meg, de részt vesz a találkozón.

A köztévé azt is megpróbálta megtudni, hogy ki és mi alapján döntött Bajnai meghívásáról, de nem kaptak választ a Bilderberg-csoporttól: a szervezők csak annyit írtak: arra törekednek, hogy meghívottak között egyenlő arányban legyenek a jobb- és a baloldalról is. Schiffer András Bajnai részvételével kapcsolatban megjegyezte: „Az, hogy valaki a Bilderberg-csoportban akarja megújítani a magyar baloldalt, ahhoz sok sikert kívánok.”

A köztévé bajnaizós és bankárazós riportján túlmenően ugyanakkor olyan lapok is ferde szemmel tekintenek a csoport gyűlésére, mint a Guardian vagy az Independent.

Elküldték az újságírókat

Valószínűleg az sem nyugtatja le a kételkedőket, ahogy eddig az újságírókkal bánnak az idei találkozón. Kedd este a dán rendőrség három újságírót tartóztattak le, amiért azok lesből támadták le a konferencia szervezőit a Marriott Hotel előtt.

A magát „Infowarriorsnak” nevező újságírócsoport kidobásával a brit szabadúszó újságíró, Hannah Borno se járt jól: Borno és férje éppen aludni készült, amikor a hotel személyzete és a biztonságiak arra hivatkozva szólították fel azonnali távozásra, hogy az újságíró aznap szóba állt korábban kidobott tudósítókkal, ezért biztonsági kockázatot jelent a hotel számára.

Érzik, hogy gáz a titkolózás, mégsem árulnak el semmi lényegeset

Az idei konferencia abban különbözik az eddigiektől, hogy a szervezők – talán a titkolózásra vonatkozó kritikákra reagálva – pár nappal a konferencia kezdete előtt nyilvánossá tették a résztvevők listáját, és pár szót arról, hogy milyen témák kerülnek majd elő.

Ennek ellenére a konferencia szervezőinek mégis sikerült bepréselniük a megjelölt témák közé egy „létezik-e még magánszféra” nevű pontot, miközben a találkozóra Keith Alexandert, a lehallgatási botrányba keveredett NSA elnökét is meghívták, ami tökéletes provokáció azoknak, akik úgy gondolják, hogy a konferencia tényleg a kőkemény lobbizás, és nem csak a pezsgőzéssel feldobott csevegés fóruma. Arról persze nem is beszélve, hogy a világ legfontosabb titkos fóruma tárgyalja a magánszféra kérdését a Google, a Microsoft, a Linkedin meg még pár olyan cég társaságában, amik azért jó sok milliárdot tudnának csinálni a techcégek adataiból.

A további témák közt szerepel például:

És az ukrán–orosz konfliktus például szintén egy olyan téma, ami sokkal több transzparenciát igényelne, ha a konferencia szervezői nem akarnának muníciót kínálni az összeesküvés-elmélet hívőknek. 

Az ukrán panelen ugyanis egyszerre lehet majd ott a katonai termékeket is forgalmazó európai Airbus-vezér, Thomas Enders, a védelmi iparban érdekelt Saabtól Håkan Buskhe és Marcus Wallenberg, illetve Henry Kravis és a CIA volt igazgatója David Petraeus, akik a világ egyik legnagyobb kockázatitőke-befektetője, a KKR képviseletében keresik a befektetési lehetőségeket. Ahhoz pedig talán gyíkemberhívőnek se kell lenni, hogy egy ilyen együttállás esetén felmerüljön bennünk, hogy talán nem ártana, ha egy kicsit mégis átláthatóbb lenne a konferencia.

Rovatok