Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az amerikai veteránügyi miniszter

2014. május 30., péntek 18:52

A háborút megjárt volt amerikai katonák egészségügyi ellátása körül kirobbant botrány miatt lemondott pénteken Eric Shinseki, az Egyesült Államok veteránügyi minisztere. Barack Obama elnök a miniszter eddigi helyettesét, Sloan Gibsont jelölte a tárca vezetésére.

A hónapokkal ezelőtt kirobbant botrány során kiderült, hogy veteránok ezreinek évekig kell várniuk az orvosi kezelésre, és sokan közülük a kórházi nyilvántartások meghamisítása miatt nem is részesültek ellátásban. Több egykori katona elhunyt a hosszú várakozási periódus alatt, a veteránügyi minisztérium több illetékesét pedig eközben jutalomban részesítették.

A lemondását megelőzően a nyugállományú tábornok Shinseki leváltotta a phoenixi veteránkórház vezetését, ami különösen nagy hanyagságot tanúsított, a kongresszusban bocsánatot kért, és megvonta az irányítása alatt álló minisztérium össze alkalmazottjának éves prémiumát.

Shinseki távozása hetek óta a levegőben lógott, már csak azért is, mert az idei választási év Amerikában. A "félidős" kongresszusi erőpróba azzal fenyegeti a demokratákat, hogy a képviselőházi többség 2010-es elvesztése után a szenátusban is kisebbségbe kerülnek.

A veteránok többsége az ügyeikben illetékes minisztériumban kirobbant botránytól függetlenül is republikánus szavazó.

Rovatok