Index Vakbarát Hírportál

Merkel támogatja Junckert

2014. május 30., péntek 15:50 | aznap frissítve

Angela Merkel német kancellár pénteken nyilvánosan kiállt amellett, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltje, Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke - közölte az MTI. Az n-tv német hírtelevízió jelentése szerint a kancellár Regensburgban, a Német Katolikus Napok nevű rendezvénysorozaton, egy vitafórumon állt ki a volt luxemburgi miniszterelnök mellett. Azt mondta: minden megbeszélést abban a szellemben folytat, hogy Jean-Claude Juncker legyen a brüsszeli bizottság következő vezetője.

Angela Merkel eddig nem foglalt állást egyértelműen a néppárti csúcsjelölt mellett. A keddi uniós csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján például azt mondta, hogy Juncker alkalmas a bizottság következő öt évre szóló programjának végrehajtására, de "sokan mások is" képesek erre.

Orbán Viktor nem támogatja Juncker elnökségét, jelezte, hogy a néppárti EP-győzelem esetén sem szeretnék, hogy belőle legyen José Manuel Barroso utódja. A brit kormányfő, David Cameron sem szeretné, ha Juncker ülne a székbe.

Rovatok