Index Vakbarát Hírportál

Több ezres tüntetés a Közép-afrikai Köztársaságban

2014. május 30., péntek 12:54

Több ezren vonultak pénteken a Közép-afrikai Köztársaság fővárosa, Bangui utcáira, hogy az államfő lemondását és a burundi békefenntartó erők kivonását követeljék; az összetűzésekben legkevesebb ketten meghaltak, és többen súlyosan megsebesültek – írja az MTI.

Francis Che, az Afrikai Unió (AU) békefenntartó missziójának vezetője elmondta, hogy fegyveres tüntetők egy csoportja tüzet nyitott a burundi békefenntartók bázisára, akik visszalőttek a tiltakozókra.

Az áldozatok száma tovább emelkedhet, mivel a sebesültek közül többek állapota válságos. Tüntetők csoportjai azért vonultak Bangui repülőterére, valamint a belvárosban található elnöki palota elé, hogy Catherine Samba-Panza ideiglenes államfő távozását, valamint a nemzetközi békefenntartó erők, különösképpen a burundi katonák kivonulását kérjék.

Pénteken már a második napja kísérték heves összecsapások a tüntetéseket Banguiban. Teljesen megbénult a közlekedés, zárva tartottak az üzletek, és a tüntetők barikádokat emeltek a főbb közlekedési csomópontoknál. Előző nap muszlim fegyveresek támadtak egy katolikus templomra, és a támadásban tizenöt ember életét vesztette.

A világ egyik legszegényebb országában azután kezdődött fegyveres konfliktus a muzulmánok és a keresztények között, hogy tavaly márciusban a muszlim lázadók megdöntötték a keresztény Francois Bozizé elnök hatalmát. Az egykori francia gyarmaton ezután véres összetűzések törtek ki a Séléka muzulmán szervezet fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között. A konfliktusban óvatos számítások szerint is több mint kétezren vesztették életüket, és közel 700 ezren hagyták el otthonukat.

Rovatok