Index Vakbarát Hírportál

Cameron megint a kilépéssel fenyegetőzik

2014. május 31., szombat 21:32

David Cameron brit kormányfő figyelmeztetett: nem tudná garantálni, hogy Nagy-Britannia továbbra is az Európai Unió tagja maradjon, ha az európai vezetők Jean-Claude Junckert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét választják az Európai Bizottság elnökévé.

A Spiegel vasárnapi számában megjelenő, előzetesen ismertetett cikke szerint Cameron a kedden Brüsszelben tartott EU-csúcs egyik szünetében jegyezte meg, hogy amennyiben Luxemburg korábbi miniszterelnökét választják meg az Európai Bizottság vezetőjének, nem tudná tovább az EU-ban tartani a szigetországot – írja az MTI.

Cameron szerint Juncker kinevezése olyan mértékben gyengítené a konzervatív kormány támogatottságát, hogy az EU-tagság támogatásáról szóló referendumot kellene kiírnia Nagy-Britanniában. Ez valószínűleg London kilépéséhez vezetne az európai közösségből, mivel a britek nagy valószínűséggel nemet mondanának a tagságra.

A Spiegel azt írja, hogy Cameron túlságosan föderalistának tartja az Európai Néppárt csúcsjelöltjét, és úgy véli, Juncker derékba törné azon reményeit, hogy új alapokra helyezze Nagy-Britannia EU-hoz fűződő viszonyát.

Egy, a nyolcvanas évekből ismert arc nem tudja megoldani a következő öt év problémáit.

– idézte a kormányfőt a Spiegel.

A miniszterelnöki hivatal nem kommentálta a Spiegel cikkét.

Rovatok