Index Vakbarát Hírportál

Öt év után szabadul az Afganisztánban foglyul ejtett katona

2014. május 31., szombat 19:11

Öt év után szabadon engedték Bowe Bergdahl amerikai őrmestert, akit az afgán háborúban ejtettek foglyul – jelentette szombaton a Fehér Ház.

Bergdahlt 2009 májusában érkezett Afganisztánba, de június 30-án a tálibok foglyul ejtették. Még abban az évben egy amerikai tisztviselő azt nyilatkozta: Bergdahlt a tálib Hakkani katonái tartják fogva.

Az amerikai emberek megnyugodhatnak, mert itton üdvözölhetjük Bergdahl őrmestert, akit csaknem öt éven át tartottak fogva.

– áll a nyilatkozatban.

Fogolycserével szabadult

Az MTI azt írja, Bergdahlt fogolycserével váltották ki; az akcióról katari közvetítéssel már hónapok óta tárgyaltak. Az amerikai fél cserébe szabadon engedett öt magas rangú tálib vezetőt; őket a guantánamói amerikai börtöntáborban tartották fogva. Az öt afgán foglyot katari tisztségviselők felügyelete alá helyezték szombaton. Elengedésük egyik feltétele, hogy legalább egy éven keresztül nem hagyhatják el Katar területét.

Az amerikai kommandósok Afganisztán keleti részén vették át a táliboktól az őrmestert szombaton, helyi idő szerint este hat körül. A 28 éves Bergdahl jó állapotban van, tud járni; helikopterrel szállították a bagrami légi támaszpontra, orvosi vizsgálatra. Innen fog hazautazni az Egyesült Államokba.

Amerika rendületlen elkötelezettségére emlékeztet az iránt, hogy egyetlen egyenruhás férfit vagy nőt sem hagyunk hátra a csatatéren.

– olvasható Barack Obama közleményében. Az elnök felhívta Bergdahl szüleit; tőle tudták meg, hogy szabadon engedik a fiukat.

Bowe Bergdahl őrmestert az egyik legveszélyesebb lázadó csoportnak számító Hakkani-hálózat emberei rabolták el 2009. június 30-án Kelet-Afganisztánban. Washington 2012-ben minősítette terrorszervezetnek a hálózatot, amely az afganisztáni tálibok felügyelete alatt működik, és bizonyos fokú autonómiát élvez.

Rovatok