Index Vakbarát Hírportál

122 halottról beszél az ukrán főügyészség

2014. június 1., vasárnap 15:44

Eddig már 122-en haltak meg és mintegy 200-an szenvedtek sérüléseket Kelet-Ukrajnában orosz állampolgárok által elkövetett, bűncselekménynek minősülő esetekben - közölte vasárnap az ukrán főügyészségre hivatkozva az MTI.

Nyomoznak az orosz zsoldosok miatt

A főügyészség előzetes nyomozást indított zsoldosok verbuválásának és kiképzésének ügyében.  A kijevi hivatal információi szerint a fizetett, felfegyverzett zsoldosokat az orosz határőrök gond nélkül átengedik hadfelszereléssel együtt Ukrajnába, ahol ezek a fegyveresek tevőlegesen részt vesznek terrorcselekmények végrehajtásában.

Az ukrán ügyészség leszögezte: megdönthetetlen bizonyítékai vannak arra, hogy orosz állampolgárok megsértik az ukrán büntetőtörvénykönyv több passzusát az ország területén, elkövetve a fegyveres konfliktus kitervelésének, és előkészítésének, továbbá illegális fegyveres csoportok létrehozásának, zsoldosok verbuválásának, valamint terrorcselekmények végrehajtásának bűntettét.

Mi van az EBESZ megfigyelőkkel?

A kelet-ukrajnai Szlovjanszk önhatalmúlag kikiáltott vezetője nem tud semmit az EBESZ négyfős megfigyelői csoportjáról, amelynek tagjaival hétfőn szűnt meg a kapcsolat. Vjacseszlav Ponomarjov hozzátette, hogy "mindenki szabad, akiket a múlt héten feltartóztattak". A kelet-ukrajnai Szlovjanszk "népi polgármesterének" szavait a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió idézte. Korábban az Interfax orosz hírügynökség azt jelentette, hogy a 4 fős misszió tagjai is kiszabadultak.

A nemzetközi szervezet megbízásából Kelet-Ukrajnában tevékenykedő megfigyelőkkel hétfőn szűnt meg az EBESZ kapcsolata. Akkor tartóztatták fel őket Donyeck közelében egy ellenőrző pontnál, és azóta nincs róluk hír. Másnap egy tizenegy fős csoportot fogtak el a szakadárok ugyanebben a térségben, de annak tagjait néhány óra múlva elengedték. Wolfgang Ischinger, az EBESZ különmegbízottja még szerdán közölte, hogy a szervezet azt fontolgatja, az incidensek miatt befejezik a megfigyelői tevékenységet Ukrajnában.

Újra a NATO előtt az ukrán válság

Az ukrajnai helyzetet tekinti át hétfői, nagyköveti szintű brüsszeli ülésén a NATO-Oroszország Tanács, amelyet most először hívtak össze azóta, hogy márciusban az atlanti szövetség befagyasztotta kapcsolatait Moszkvával az agresszív ukrajnai orosz beavatkozás miatt.

Az elmúlt napokban a nyugati hírszerzés először jutott arra a következtetésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem csupán állítja az orosz erők visszavonását, hanem az részlegesen meg is történt, illetve meg is kezdődött ezen erők mintegy kétharmadának a visszavonása. Ez a tény tette lehetővé, hogy ismét összehívják a tagállamok NATO-nagyköveteiből és az orosz NATO-nagykövetből álló NATO-Oroszország Tanács ülését.

Rovatok