Index Vakbarát Hírportál

A demokrácia paródiája a szír választás

2014. június 3., kedd 23:55

Bezártak a szavazóirodák helyi idő szerint kedd éjfélkor Szíriában az elnökválasztáson. A szavazatok számlálását azonnal megkezdték, eredmény csütörtökre várható, írja az MTI.

 A választáson a jelenlegi elnök, Bassár el-Aszad mellett csupán két meglehetősen ismeretlen jelölt indult, Máher el Haddzsár és Haszan Abdalláh en-Núri.

A voksolást a nyugati országok már előre bohózatnak és a demokrácia paródiájának nevezték, mivel meglátásuk szerint eleve biztosra vehető Aszad újabb győzelme. Az ellenzék a szavazás bojkottjára szólított fel, részben szintén azért, mert egy törvény gyakorlatilag ellehetetlenítette az összes ellenzéki jelölt indulását, részben pedig a három éve tartó és eddig már több mint 162 ezer ember halálát okozó polgárháború miatt.

A szavazóirodák eredetileg már öt órával korábban bezártak volna, de a magas részvételi arányra hivatkozva a hatóságok délután meghosszabbították a szavazást.

A voksolás fokozott biztonsági intézkedések mellett, és csak a harcoktól távolabb eső területeken zajlott, súlyosabb incidenseket nem jelentettek.

Rovatok