Index Vakbarát Hírportál

Köztársaságot követelnek a tüntetők Spanyolországban

2014. június 3., kedd 00:21

Spanyolország államformájának megváltoztatásáért tüntettek több ezren Madridban hétfő este, azt követően, hogy I. János Károly király bejelentette: úgy döntött, lemond a trónról. A fővárosban és más városokban azért vonultak utcára az emberek, hogy a köztársaság bevezetését, illetve az ezt célzó népszavazás kiírását követeljék.

A megmozdulásokat baloldali, valamint zöld szervezetek kezdeményezték. Az akció miatt a rendőrség 300 méteres körben megakadályozta a királyi palota megközelítését. A tüntetők úgy vélik, a királyság elavult államformává vált Spanyolország számára, és ideje, hogy az ország demokratikus jellegét köztársaságként emeljék ki.

A demonstrálók méltatták ugyanakkor I. János Károly érdemeit, különösen a Francisco Franco tábornok diktatúráját felváltó átmeneti időszakban játszott szerepét. "Nem kell már király, népszavazás kell" - hirdette az egyik felirat, míg egy másik szerint "Királyi átmenet kell - király nélkül".

I. János Károly király hétfő reggel jelentette be, hogy egészségügyi állapotára tekintettel lemond trónjáról. A miniszterelnök bejelentette: keddre rendkívüli miniszteri értekezletet hív össze, amelyen megvitatják, milyen alkotmányos következményekkel jár a király döntése. Egyben reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az örökösödési folyamat mielőbb lezajlik. I. János Károlyt Fülöp herceg, Asturias hercege követheti a trónon.

Rovatok