Index Vakbarát Hírportál

Snowden nem kapna francia menedéket

2014. június 3., kedd 10:58

Nem támogatom, de ha a kérdés felvetődik, természetesen megvizsgáljuk

– mondta Manuel Valls francia miniszterelnök egy tévéműsorban arra a kérdésre, hogy mit gondol Edward Snowden esetleges menekültstátuszáról. A téma azért merült fel, mert több mint ötven francia közéleti személyiség petíciót tett közzé a L'Express politikai hetilap honlapján, amelyben franciaországi menedékjogot követelnek az Oroszországba szökött amerikai informatikusnak, írja az MTI.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési programját leleplező Edward Snowden menedékkérelmének kérdése a francia miniszterelnök szerint egyébként nem aktuális.

Snowden orosz ideiglenes menedékjoga július végén jár le, mondta el a volt NSA-alkalmazott egy brazil tévének vasárnap. A petíció többek között tartalmazza, hogy: „Franciaországnak, az emberi jogok és a sajtószabadság hazájának, külön kötelessége van Edward Snowdennel szemben, hiszen az alkotmány kimondja, hogy minden olyan embernek, akit a szabadság érdekében meghozott tettéért üldöznek, joga van a menekültstátushoz a köztársaság területén”.

Rovatok