Index Vakbarát Hírportál

Árvíz: 20 ezer ember még nem mehetett haza

2014. június 4., szerda 17:26

Húszezer ember még mindig nem térhetett vissza otthonába a Bosznia-Hercegovinát sújtó esőzések és árvizek után, jelentette ki Zlatko Lagumdzija, a nyugat-balkáni ország külügyminisztere szerdán Szarajevóban, írta az MTI.

Az utóbbi 120 év legsúlyosabb áradásának tartott árvíz több mint egymillió embert, valamint az ország területének egynegyedét érintette. 78 településen hatalmas károk keletkeztek és 50 ezer embert kellett kitelepíteni, illetve kimenteni a víz fogságából. A károk rendbehozatala hosszú folyamat lesz, a kárfelmérést követő első hat hónapban elsősorban a kórházak, iskolák, és a mintegy 100 ezer teljesen vagy részben megrongálódott lakóház felújítása lesz az állam feladata.

Ezenkívül eltakarítják a hulladékot, hogy megelőzzék a fertőzések terjedését. A következő lépés az utak, a hidak és a vízvezeték helyreállítása, a mezőgazdaság megújítása, illetve a kis- és középvállalkozások segítése lesz. A kárfelmérést a boszniai intézmények munkatársai mellett az Egyesült Nemzetek Szervezetének, a Világbanknak és az Európai Bizottságnak a szakértői végzik.

Rovatok