Index Vakbarát Hírportál

Korrupt volt Velence polgármestere

2014. június 4., szerda 12:16

Harmincöt olasz politikust és vállalkozót, közöttük Giorgio Orsonivelencei polgármestert tartóztatták le szerda reggel a várost védő Mose mobil zsiliprendszer megépítése körüli korrupciós botrány miatt.

A velencei ügyészség korrupcióval, sikkasztással és pénzmosással vádolja Giorgio Orsoni polgármestert, aki 2010 óta vezeti a várost. Előzetes letartóztatásba helyezték Veneto tartomány infrastrukturális tanácsosát is. Az ügyészség Giancarlo Galan volt venetói tartományi elnöknek, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szenátorának letartóztatását is kérte, de ehhez a római parlamentnek fel kell függeszteni Galan mentelmi jogát, írja az MTI.

A harmincöt őrizetbe vett emberen kívül további száz ellen indult vizsgálat. Az ügyészség szerint a politikusokból és vállalkozókból álló bűnhálózat eurómilliókat tett zsebre a zsiliprendszer építése során odaítélt közbeszerzési pályázatokkal.

A Mose átadásának tervezett időpontját 2016-ra tűzték ki. A környezetvédők által kezdettől fogva ellenzett projekt tavalyig több mint 5 milliárd euróba (1500 milliárd forintba) került. Ennek nagy részét az olasz állam finanszírozta. A hatósági vizsgálat három évvel ezelőtt indult a Mosét építő egyik olasz építőipari vállalat elnökének letartóztatásával. Börtönben van már a Mose főmérnöke is.

Rovatok