Index Vakbarát Hírportál

Százezren emlékeztek Hongkongban a Tienanmen téri vérengzésre

2014. június 4., szerda 22:01

Tízezrek tolongtak Kína egyetlen hivatalos Tienanmen-megemlékezésén Hong Kongban - írja a BBC. A szervezők szerint 180, a rendezők szerint 100 ezer megemlékezőn - egyben nyilván tiltakozón - csak azért nem gázoltak át tankok, mert az egykori brit gyarmat polgárai az 1997-es visszacsatoláskor megőrizhettek valamennyit szabadságjogaikból.

Gyülekezési jogukkal élve ezért a hong kongiak évről évre meg szoktak emlékezni a többszáz, de talán többezer halottra. Idén a negyedszázados évfordulóra a beszámoló szerint komor, érzelemdús videókkal és zenékkel készültek a szervezők. Azután egyszer csak minden fény kialudt, a jelenlévők pedig mécsesekkel tisztelegtek az ismert áldozatok hangosbemondón felsorolt nevei előtt.

Az egyetlen hely, ahol kínaiak emlékezhetnek a Tienanmen téri vérengzésre

A megemlékezésnek politikai üzenete is volt: felszólították a pekingi kormányt, kérjen bocsánatot az áldozatokért, ne akadályozza a történtek feltárását, és kötelezze el magát a demoratikus reformok mellett.

Közben Pekingben a Tienanmen teret az "ellenforradalmi zendülés" 25. évfordulójára hermetikusan lezárták, a külföldi újságírókat elpaterolták a közelből, az ismert másként gondolkodókat pedig rendőri felügyelet alá helyezték - ennek ellenére valószínűleg ma is készült egy újabb ikonikus kép.

A Tienanmen téri vérengzések évfordulója a tajvani, illetve a japán kormány számára egyaránt jó alkalmat jelentett arra, hogy az emberi jogok betartására szólítsák fel Pekinget, de a Kínával mostanában haragszomrád-viszonyban lévő Vietnam az elmúlt 25 évben először emlékezett meg a békés tüntetések vérbefojtására - természetesen nem

Rovatok