Index Vakbarát Hírportál

Merkel: Putyinnak többet kell tennie

2014. június 5., csütörtök 11:51

Tett ugyan gesztusokat Oroszország a kelet-ukrajnai helyzet rendezésére, ám nem eleget – így összegezhető a G8 helyett oroszok nélküli G7-ként összeült állam- és kormányfők brüsszeli találkozójának közleménye

Az Egyesült Államokat, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát, Németországot, Franciaországot és Olaszországot tömörítő klub az első nap végén kiadott közleményében tudatta: nem ismerik el a Krím márciusi orosz annexióját, és követelték a kelet-ukrajnai fegyveresek leszerelését.

Egyértelműen Oroszországot tették felelőssé azért, hogy a kelet-ukrajnai szeparatisták fegyverekhez jutottak, mivel a G7 szerint a határ könnyen átjárható Ukrajna irányába. Moszkva tagadja, hogy támogatást nyújtana a fegyvereseknek.

A hét állam vezetője ugyanakkor mértéktartásra kérték az új kijevi vezetést is, felszólítva az alkotmányos reformok folytatására.

A G7 tagjai kijelentették, hogy ha szükséges, tovább szélesítik a szankciókat Moszkvával szemben.

Kétélű szankciók

Az EU azonban ódzkodik attól, hogy valódi szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben, túl az eddig, személyre szabott korlátozásokon, amelyek Vlagyimir Putyin köréből több befolyásos személyt megfosztanak az EU és az Egyesült Államok területére való utazás lehetőségétől és attól, hogy külföldön számlát vezessenek.

Francois Hollande készségét fejezte ki, hogy szükség esetén eleget tesznek a szankcióknak, ám a francia elnök hozzátette: ennek híján semmi akadálya nincs annak, hogy Párizs eladjon két helikpoterhordozó Mistralt Moszkvának, 1,2 milliárd euróért.

Merkel szintén arról szólt, hogy ha kell, kiáll szankciók mellett, ám hangsúlyozta, hogy ez az EU-nak sem érdeke és sokkal inkább a partneri viszony biztosítására törekszik Oroszországgal.

A brüsszeli rendezvényre egy nappal azelőtt került sor, hogy Vlagyimir Putyin kétoldalú megbeszéléseket fog folytatni a német és a brit kormányfővel és a francia elnökkel. Az orosz elnök ugyanis Francois Hollande meghívására részt vesz a normandiai partraszállás 70. évfordulóján. Értesülések szerint Putyin nem hivatalosan találkozni fog barack Obamával is.

Rengeteg a menekült – vagy nem

Moszkva rendkívüli helyzet bevezetését fontolgatja az Ukrajnával határos megyékben, a szomszédos országból érkező menekültek áradata miatt. Dmitrij Medvegyev utasította az első miniszterelnök-helyettest, hogy biztosítsa az anyagi támogatást az érintett régió számára, és teremtse meg a menekültek elhelyezésének feltételeit. Az orosz kormányfő szerint naponta háromezerrel nő a menekültek száma, még ha nem is kér mindenki menekültstátuszt.

„Az ukrán hatóságok szerint nincsen humanitárius probléma. Ez persze hazugság”

mondta Medvegyev, egyúttal cinikusnak nevezve a G7 közleményét, amely megfelelőnek tartotta a kijevi erők fellépését Kelet-Ukrajnában.

Az ukrán vezetés visszautasította Medvegyev szavait, megjegyezve, hogy valóban vannak menekültek Kelet-Ukrajnából: ám azok nem Oroszországba, hanem Lengyelországba menekültek. Március óta összesen 260-an.

Rovatok