Index Vakbarát Hírportál

Davaj biblija!

2014. június 6., péntek 19:00

Egymillió euróért akart túladni az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) három tisztje egy Gutenberg által nyomtatott Biblián, amit maguk loptak el a Lomonoszov Egyetemről. Az intézményben a kémelhárításért felelős egykori ezredes és két társa azt sem tudta, mennyit érhet a könyvnyomtatás hajnalából származó könyv, amilyenhez hasonló csupán húsz van a világban.

A második világháború után Lipcséből a Szovjetunióba hozott példány legalább 15 millió eurót ér, de szakértők szerint egy árverésen ennél többért is el lehetne adni

írta a Moszkovszkij Komszomolec.

Ahhoz képest, hogy a KGB utódszervezeténél dolgoztak, meglehetősen ügyetlenül kerestek vevőt a még 2009-ben az egyetem egyik széfjéből ellopott Bibliára, lényegében teljesen nyíltan. Vevőre így is négy év után bukkantak – a rendőrség ezalatt nem derítette fel, hogy ki vitte el a könyvet –, de az ügyfél bizonyítékot akart arra, hogy a könyv valódi. 

Az FSZB tisztjei egyszerű módszert választottak erre: kivágtak egy lapot a 42 lapos könyvből és elküldték a vevőnek, aki ekkor már a rendőrséggel együttműködött.

„Ezek az emberek nem művészeti szakértők” – idézte az MTI Irina Zsirnova orosz bírósági szóvivőt, aki hozzátette: „annyi történt, hogy egyikük hozzáfért ehhez a ritka könyvhöz és ezért azon kezdtek tanakodni, hogy hogyan csinálhatnánk belőle pénzt”.

A törvényszék Szergej Vegyiscsev ezredest három és fél év börtönre, egyik társát egy év két hónap, másik segítőjét pedig egy év szabadságvesztésre ítélte. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy az elítéltek közül kettőnek fiatal gyerekei vannak, Vegyiscsevnek – aki 1993-tól dolgozott az FSZB-nél – pedig súlyos beteg az anyja.

Rovatok