Index Vakbarát Hírportál

Hagyjanak már minket ezzel a Gheorghe Dojával!

2014. június 6., péntek 18:12

Dózsa György magyar nevének használatát kezdeményezte a parasztvezér szülőfalujában, a székelyföldi Dálnokon Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. A Dózsa kivégzésének az ötszázadik évfordulója alkalmából tartott dálnoki megemlékezésen Tamás Sándor elmondta, az elmúlt évszázadok során sokan vitatták Dózsa György eredetét, nevét, társadalmi szerepét, írja az MTI.

„Egy viszont biztos: Dózsa György a miénk! Székely-magyar ember volt, nemesi család sarja. Ragaszkodunk az egykori dálnoki szülött magyar nevéhez, ezért az emlékévvel kapcsolatban a belügyminiszterhez fogok levélben fordulni, arra kérve, hogy a Kovászna megyei csendőrség nevét Gheorghe Dojáról változtassák Dózsa Györgyre” – fogalmazott Tamás.

Romániában intézmények, utcák viselik Dózsa György nevét, de a név román helyesírással leírt változatát használják.

A megemlékezés alkalmából Dálnokon leleplezték és megkoszorúzták a Dózsa Györgyöt ábrázoló bronz emléktáblát. A hozzávetőleg ezer lakost számláló, 98 százalékban magyarok lakta székelyföldi településen 1970-ben emlékművet, 1976-ban pedig egészalakos szobrot állítottak Dózsa Györgynek.

Rovatok