Index Vakbarát Hírportál

Ma lehallgatunk egy kis ionoszférát, Stirlitz!

2014. június 6., péntek 19:40

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) péntektől hivatalosan a saját munkaállomásaként azonosít hat németországi távközlési megfigyelő és lehallgató állomást. A létesítmények főbejáratánál péntektől a BND fekete, jobbra tekintő sast ábrázoló címere jelzi, hogy a falak mögött a német külföldi hírszerzés emberei dolgoznak. Az épületeket eddig a valódi tevékenységet elfedő elnevezéssel, egyebek között "ionoszféra-kutató intézet" néven használtak, írja az MTI.

A szolgálat napra pontosan egy évvel azután „vette a nevére” a kirendeltségeket, hogy a brit The Guardian elkezdte közölni az Edward Snowdentől, az amerikai Nemzetbiztonsági Szolgálat (NSA) volt munkatársától származó titkos ügynökségi iratokból kibontakozó információkat az NSA nagyszabású adatgyűjtő programjairól.

A BND az átnevezéssel azt kívánja jelezni, hogy törekszik az átláthatósága erősítésére. A transzparencia jegyében a szolgálat új berlini központjában látogatóközpontot alakítanak ki, és megújítják honlapjukat.

Sajtóbeszámolók szerint a Snowden-féle iratokból kitűnik, hogy a Bad Aiblingnál működő állomáson NSA-szakértők is dolgoznak. „Ez a BND területe” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Schindler, ugyanakkor hozzátette, hogy a digitális kommunikációt megfigyelő állomáson amerikai technikusokat is alkalmaznak.

Egy évvel az NSA titkos adatgyűjtő programjainak lelepleződése után Németországban már a törvényhozás alsóháza (Bundestag) és a legfőbb ügyészség is foglalkozik az ügy németországi vonatkozásaival. Harald Range szövetségi legfőbb ügyész szerdán jelentette be, hogy kémtevékenység úgynevezett kezdeti gyanúja miatt nyomozást indított „ismeretlen tettes ellen a kancellár egy mobiltelefonjának lehetséges megfigyelésével összefüggésben”.

A Bundestag áprilisban állított fel vizsgálóbizottságot, a testület feladata annak megállapítása, hogy az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland közötti hírszerzési együttműködés érintette-e német állampolgárok személyes adatait 2001 óta. A vizsgálóbizottság csütörtökön úgy döntött, hogy felveszik a kapcsolatot az ideiglenes menedékjoggal Oroszországban tartózkodó Edward Snowdennel, és küldöttséget menesztenek Moszkvába, hogy meghallgassák az NSA volt munkatárását.

Rovatok