Index Vakbarát Hírportál

Norvégia aggódik Magyarországért

2014. június 6., péntek 16:29 | hét éve frissítve

Mélységes aggodalmamat fejezem ki a magyar hatóságok civil társadalom ellen tett intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt. Az EGT és Norvég Alap célja, hogy támogassa az alapvető európai értékek érvényesülését. A magyar hatóságok szerződésszegő magatartása az ezen értékekkel való szakítást is jelzi.

- jelentette ki Vidar Helgesen, európai ügyekért felelős miniszter.

A Norvég Alap ellen Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító államtitkár indított támadást áprilisban.  Lázár kormányellenes, burkolt LMP-szervezetnek állította be a független civil szervezetek pályázatát bonyolító Ökotárs Alapítványt, és levelet írt a norvégoknak, amelyben tiltakozott a „külföldi befolyás” ellen. Lázár kifogásolta például a korrupciót monitorzó Transparency International, a jogvédő Társaság a Szabadságjogokért és az Atltaszo.hu oknyomozó portál támogatását is.

Lázár támadása nyomán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal indított vizsgáltatot a Norvég Alap civil szervezeteknek szánt pénzeit szétosztó konzorcium tagjainál, a Demnetnél, az Autonómia Alapítványnál és az Ökotársnál. A hatóságok állsápontja szerint a magyar kormánynak nem csak joga, de kötelessége is vizsgálni, hogy helyesen használják-e fel a Norvég Alap pénzeit.

Elmondtuk a magyar félnek, hogy ez a vizsgálat ellentétes a megkötött megállapodásokkal.  A magyar kormány egyoldalúan megszegte az EGT és Norvég Alap kezelésére és lebonyolítására vonatkozó egyezményt

− nyilatkozta Vidar Helgesen miniszter.

A Norvég Civil Alap működtetéséért és auditálásáért a donor országok, Norvégia, Izland és Liechtenstein felelősek, ami a magyar kormánnyal kötött egyezményben világosan szerepel is. Magyarországon összesen 131 szervezet kapott támogatást a Norvég Civil Alaptól olyan programok megvalósítására, melyek a demokratikus értékeket érvényesülését, valamint a kisebbségi és társadalmilag sérülékeny csoportok jogait erősítik.

Az alap két csatornán folyósít támogatást Magyarországnak, egy 40 milliárdos csomag az EU újabban csatlakozott országainak fejlesztését szolgálja. Ennek egy részét – mintegy 4 milliárd forintot – a Norvég Alap brüsszeli szervezete osztja szét közvetlenül civil szervezetek támogatására, az Ökotárs Alapítványon keresztül. Ezt támadta meg Orbán erős embere.

Rovatok