Index Vakbarát Hírportál

Rakétával lőttek ki egy katonai szállítót

2014. június 6., péntek 20:24

Légelhárító rakéta talált el egy katonai szállítógépet Szlovjanszk felett – értesült az Unian. Az AN-26-os az ukrán erők által indított kelet-ukrajnai terrorelhárító akció szóvivője szerint humanitárius szállítmányt vitt Kelet-Ukrajnába. Vlagyiszlav Szeleznyov nem tudta megerősíteni, hogy a gép lezuhant, vagy a hajtómű sérülése után sikerült leszállni.

Egy rossz minőségű felvétel azonban megjelent az interneten a kigyulladt gépről.

Rakétával lőttek ki egy katonai szállítót

Ukrán források szerint az oroszbarát szeparatisták is elismerték, hogy sikerült kilőniük egy gépet.

Eközben Normandiában

Május 25-i megválasztása óta először sikerült az ukrán elnöknek személyesen találkoznia Vlagyimir Putyinnal. Petro Porosenkónak erre Normandiában adódott módja, ahová az orosz elnök a normandiai partraszállás 70. évfordulójára érkezett Francois Hollande meghívására. A francia elnökkel, majd a német és a brit kormányfővel is beszélt Putyin a franciaországi ünnepségen.

Minderre egy nappal azután került sor, hogy tárgyalópartnerei – és a szintén Normandiában járt Barack Obama – Brüsszelben találkoztak, hogy megvitassák az ukrajnai helyzetet. (Eredetileg ekkor a G8-ak Szocsiban találkoztak volna, ám a Krím orosz annexiója után a legfejlettebb országokat tömörítő klub felfüggesztette Moszkva 1997 óta élő tagságát.)

Nagyon kérte Merkel és Hollande

„A megbeszélésre, ahogy mondani szokás a folyosón került sor. Asztalhoz ültünk, beszéltünk 15 percet. Nem mondanám, hogy nagyon alapos megbeszélés volt, de érintettük a rendezés alapvető kérdéseit és a gazdasági témákat” – idézte a Newsru.com az orosz elnököt. Putyin hangsúlyozta, hogy a találkozóra őt Angela Merkel és Hollande kérte fel.

Az orosz elnöknek „tetszett Porosenko hozzáállása”, és újfent hangsúlyozta, hogy a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére is szükség van, amivel elsősorban a két ország közötti újabb gázárkonfliktusra utalt. Elmondta, hogy hamarosan megbízott képviselője utazik Kijevbe, hogy tárgyaljon az ukrán féllel.

Visszautasította ugyanakkor, hogy Oroszország az ukrán konfliktus része volna: arról az orosz elnök szerint Porosenkónak a kelet-ukrajnai szeparatistákkal kell tárgyalnia. Moszkva korábban is visszautasította a vádat, hogy támogatást nyújtana az oroszbarát szakadároknak Luganszk és Donyeck megyében. Igaz, a G7 brüsszeli találkozóján a nyugati vezető politikusok lényegében ezt mondták ki közleményükben.

Rovatok