Index Vakbarát Hírportál

Békülés, vagy még nagyobb konfliktus lesz Ukrajnában

2014. június 7., szombat 14:52 | aznap frissítve

Ami a szakadároknak jó lehet:

Porosenko az eskütétel utáni beszédében büntetlenséget ígért azoknak a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik leteszik a fegyvert, és nem öltek sem katonákat, sem civileket. Kijelentette: ellenőrzött folyosót nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát.

Az új elnök külön szólt a Donyec-medencében (Donbassz) élőkhöz, áttérve az ukránról az orosz  nyelvre. Ígéretet tett nekik, hogy hamarosan a térségbe látogat. "Békével érkezem, a kijevi vezetés decentralizációs terveivel és garanciával az orosz nyelv szabad használatára az Önök régiójában" - jelentette ki.

Szavai szerint mivel szükség van partnerekre, akikkel párbeszédet folytathat a központi vezetés, előrehozott helyhatósági választásokra van szükség a Donyec-medencében.  

Előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett.  

És ami kellemetlen:

Leszögezte viszont, hogy "terroristákkal" nem tárgyal, és hogy Ukrajna egységes állam, "nem lesz semmiféle föderalizáció az országban".

Az új elnök kijelentette, hogy Oroszország törvénytelenül annektálta a Krímet, amely mindig is Ukrajnarésze volt és az is marad. "Ezt közöltem az orosz vezetéssel is" - tette hozzá, arra utalva, hogy előző nap beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a normandiai partraszállás évfordulóján rendezett franciaországi ünnepségen.

Aminek Putyin nem örül majd:

Petro Porosenko kilátásba helyezte Ukrajnaeurópai uniós integrációjának felgyorsítását is. Ígéretet tett arra, hogy késlekedés nélkül aláírja a társulási megállapodás gazdasági részét, amint erről az unióban döntés születik. Kifejezte, hogy azt szeretné, ha a jövő év elejétől az ukrán állampolgárok vízummentesen utazhatnának az Európai Unió országaiba. A társulási megállapodás politikai részét Kijev és Brüsszel már március 21-én aláírta.

Putyin gesztust tesz

Az orosz-ukrán határ őrizetének megerősítésére adott utasítást szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrizeti szolgálatának, azzal indokolva a döntést, hogy kizárják az illegális határátlépéseket.

Putyin egy nappal azt követően rendelte el az intézkedést, hogy megbeszélést folytatott a világpolitika meghatározói közé tartozó több ország vezetőivel Franciaországban. A találkozón Barack Obama amerikai elnök arra szólította fel az orosz államfőt, szüntesse be a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatást, valamint ellátásukat a határon át fegyverrel és más eszközökkel.

Putyin ugyanakkor hangsúlyozta: az ukrán helyzet rendezésével kapcsolatosan nem Ukrajna és Oroszország egymás tárgyalópartnere, mivel Oroszország nem részvevője a konfliktusnak. Így szerinte a kijevi hatóságoknak a keleti országrész föderalizációját követelőkkel kell közös asztalhoz ülniük.

Orbán Viktor

Porosenko a kelet-ukrajnai térségben kirobbant fegyveres konfliktusért elődjét, Viktor Janukovics posztjáról eltávolított elnököt és "klánját" tette felelőssé, akik szavai szerint "kirabolták és elárulták a Donbasszt, most pedig terroristákat finanszíroznak". Hangsúlyozta, hogy ők a felelősek a térség gazdasági, szociális helyzetéért, a szegénységért és a munkanélküliségért, a harcokban elesettekért.

Az államfő kijelentette, hogy továbbra is az ukrán lesz az ország hivatalos nyelve. Ígéretet tett ugyanakkor, hogy szavatolja az országban élő minden nemzeti kisebbség számára anyanyelvének szabad használatát és fejlesztését.

Az elnöki beiktatásra több mint ötven külföldi delegáció érkezett, köztük Orbán Viktor is.

Rovatok