Index Vakbarát Hírportál

Karddal estek egymásnak a szikhek az Aranytemplomban

2014. június 7., szombat 13:21 | aznap frissítve

Szikh férfiak karddal próbáltak megoldani egy vitás kérdést legfontosabb templomukban, a szikhek Szent Péter bazilikájának számító Aranytemplomban. A jellegzetes viseletű, szikh férfiak azért kezdték egymást karddal kaszabolni, mert nem tudták eldönteni, ki mondja a beszédet a szikhek 1984-es lemészárlásának emlékére, írja a BBC.

Az indiai Amritszárban történt pénteki összetűzésben 12 ember megsérült, halálos áldozatról ugyanakkor nem érkezett hír.

Kik a szikhek és miért kardoznak?

Az autonómiát követelő szikhek 1984-ben szent templomukban, az Aranytemplomban gyülekeztek. Indira Gandhi miniszterelnök a fegyveres csoportosulás kifüstölésére offenzívát indított. Az Operation Blue Star műveletben a katonaság megrohamozta a templomot. A hivatalos adatok szerint 500, a szikhek szerint tízszer annyian estek áldozatul a mészárlásnak.

Erre válaszul szikh testőrei megölték Indira Gandhit. Aminek hatására szikhellenes vérengzés kezdődött Indiában, több ezer halottal.

A szikhek egy ötszáz éve alapított vallás követői Indiában. A hinduizmus és a muszlim vallás elemeit vegyítő hit követőit könnyű megismerni: a férfiak nem borotválkoznak, és nem vágják a hajukat. Turbánt viselnek, és mindig van náluk kés, vagy kard.

A szikhek pénteken emlékeztek a mészárlás harmincadik évfordulójára. A kardozás azután kezdődött, hogy a Siromani Akali Dal nevű radikális szervezet előállt az ötlettel, hogy ők mondják a megnyitóbeszédet. A hangulat hamar eszkalálódott, és nem sokkal később már turbános férfiak kergették egymást a templom márványlépcsőin.

Violent clashes at Golden Temple on Operation Bluestar anniversary

A sajátos ünneplést a nem sokkal később érkező biztonsági őrök szakították félbe. Az ügyet mind a radikális szervezet, mind a Kongresszus párt szikh képviselője szégyenletesnek tartotta. Szavaik szerint nem sikerült méltóságteljesen megünnepelni a mészárlás évfordulóját.

Rovatok