Index Vakbarát Hírportál

Nagy khat-fogás a La Manche alatt

2014. június 7., szombat 19:21

Két tonna khatot, egy egzotikus kábítószerfajtát foglaltak le francia vámőrök a La Manche-csatorna alatti alagút brit oldalán csütörtökön – közölte szombaton a francia vámőrség.

A khatot rejtő teherautót egy lett állampolgár vezette. A vámőrök szerint a 2,104 tonnás fogás a valaha lefoglalt legjelentősebb mennyiség ebből a drogból a La Manche csatorna alatti alagútban.

 Nagyot nőtt a khatfogyasztás 2012 és 2013 között: tavaly 49 tonnát, tízszer annyit foglaltak le ebből a drogból, mint egy évvel korábban.

A teherautó sofőrjét a vámőrök előállították és péntek reggel átadták a bűnügyi rendőrségnek, az egzotikus kábítószert aznap délután megsemmisítették, írja az MTI.

A Jemenben és Etiópiában őshonos khat (avagy abesszin tea) leveleiben lévő vegyület az amfetaminhoz hasonló hatást vált ki a fogyasztóban. A khat a Közel-Keleten és Ázsiában is népszerű, a növény leveleit rágják, illetve elszívják. Franciaországban, a legtöbb uniós országhoz hasonlóan, a tiltott kábítószerek kategóriájába tartozik.

Rovatok