Index Vakbarát Hírportál

Nem volt uszítás az irritáló magyarozás

2014. június 7., szombat 22:55


A rendőrség leállította a nemzetiségi uszítás miatt indult büntetőeljárást Dárius Rusnák korábbi jégkorongozó, az államfői hivatal nyilvánossággal való kapcsolatokért felelős munkatársa ügyében, írja az Sme napilapra hivatkozva a Bumm.sk. Rusnák május 19-én este egy pozsonyi bárban belekötött két magyar nőbe. Az ordította nekik: "Kibaszott magyarok, beszéljetek szlovákul, a magyar irritál!"  A kávézó két másik vendége megpróbálta lecsillapítani, erre szóváltás, majd verekedés kezdődött, és kijött a rendőrség is.

Garázdaság miatt is eljárás indult, az még tart is. A Bumm.sk szerint az uszítással kapcsolatos eljárás leállítását azzal magyarázzák, hogy ehhez nem elég, hogy az elkövető csak egy nemzetiséget és egy vulgáris melléknevet mondjon ki, a verbális támadásnak durvábbnak kellett volna lennie, és hosszú távú, magyarellenes álláspontból kellett volna kiindulnia ahhoz, hogy kimerítse az uszítás fogalmát, ám ezt a rendőrség nem tudta bebizonyítani.

A lap azt írja: a rendőrség azért azt elismerte, hogy ha nem is büntetendő az elkövetők viselkedése a nőkkel szemben, bizonyos jogellenes cselekmény jelei azért felfedezhetők benne, ezért az ügyet a pozsonyi körzeti hivatalnak adták, Rusnák pedig 33 eurós büntetést kaphat a polgári együttélés szabályai ellen elkövetett szabálysértése miatt.

Az Sme-nek az egyik megtámadott nő azt mondta: sajnálja, hogy uszításért nem vonják felelősségre Rusnákot. A férfit egyébként az incidens miatt nem menesztették az elnöki hivatalból. Ivan Gašparovič leköszönő államfő szóvivője azt mondta, hogy az elnök adekvát intézkedést fogad el Rusnák ellen, de azt nem mondta el, pontosan mit.

Rovatok