Index Vakbarát Hírportál

Halálosan fenyegetik a kiszabadult amerikai hadifogoly családját

2014. június 8., vasárnap 10:43

A Reuters úgy tudja, halálos fenyegetést is kapott az utolsó amerikai hadifogoly családja, miután május végén a Fehér Ház megállapodott a tálibokkal a fogolycseréről. A huszonnyolc éves hadifogoly apját emailben fenyegették meg, annyira komolyan, hogy a rendőrségnek kellett intézkednie a védelméről. Valószínűleg olyanoktól kapta a fenyegetést, akik szerint a fia dezertőr.

A fiú hazatérésére tervezett ünnepséget már korábban lemondták, mert a nyolcezres város nem tudta volna befogadni az ünnepségre érkezőket, főleg úgy nem, hogy valószínűleg sok ellentüntető is érkezett volna.

Dezertőr lehetett

Az afganisztáni háború utolsó amerikai hadifoglyát Bow Bergdahlnak hívják, most huszonnyolc éves. Öt évig tartották fogva Afganisztánban, de Amerikában nem mindenki örül a hazatértének. Az Obama-kormány öt guantanamói foglyot ajánlott érte cserébe a táliboknak, ami a republikánusok szerint nemcsak rossz üzlet, de törvénytelen is, mert az elnök nem egyeztetett a fogolycseréről a kongresszussal.

Ráadásul elég erős a gyanú, hogy Bergdahl dezertőr lehetett. Ezt a leveleiből gondolják, amikből elég egyértelműen kiderül, hogy katonaként nagyon kiábrándult az afganisztáni háborúból. A Rolling Stone szerint Bergdahl egyik legdurvább élménye az lehetett, amikor egy amerikai páncélozott teherautó elütött egy afgán kisgyereket:

Minket katonákat egyáltalán nem érdekel, amikor az afgánok arról panaszkodnak, hogy az páncélautónkkal legázoljuk a gyerekeiket a sárutakon. Belenevetünk az arcukba, aztán kigúnyoljuk őket, ha nem vesznek észre egy beszólást.

Később azt írta a levelében,

hogy Amerika undorító és rémséges.

Az amerikai hadvezetés hivatalosan csak annyit reagált a vádakra, hogy Bergdahl eltűnésének körülményeit még vizsgálják, és hogy nem szeretnének a tények ismerete nélkül ítélkezni. A kiszabadult Bergdahl még nem érkezett meg Amerikába, egy német katonai kórházban ápolják, és a New York Times szerint nem is tud a körülötte kitört botrányról.

Rovatok