Index Vakbarát Hírportál

Atom-tengeralattjáró segített a bajba jutott hajón

2014. június 9., hétfő 17:10

A Fehér-tengeren került bajba egy 11 méteres hajó: egy vihar közepén vették észre, hogy nem lesz elég üzemanyaguk a kikötőig. Óriási mázlijuk volt, mert az orosz haditengerészet Oscar-osztályú tengeralattjárója épp a közelben járt, így a parti őrség hiába indított mentőhajókat és helikoptereket, a Voronyezs ért oda leghamarabb.

A tengeralattjáró kapitánya úgy döntött, hogy a kisebb hajó legénységét átrendeli a fedélzetre, és ez nem túlzó óvatoskodás volt: a tengeralattjáró után kötött hajó a hullámzásban leszakadt, és az áramlatok hamarosan a nyílt tenger felé kezdték sodorni.

Az orosz hadiflotta gyakran segít bajba jutott tengerészeken, de azért az nem mindennapos, hogy egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró jelenik meg a környéken. Az elmúlt néhány évben mindössze kétszer volt ilyen: egyszer idén januárban, mikor egy másik, Nyizsnyij Novgorod nevű tengeralattjáró mentett ki három halászt a Barents-tengeren, 2012-ben pedig egy Viktor III-as osztályú tengeralattjáró mentette ki egy hajó legénységét percekkel azelőtt, hogy az elsüllyedt volna.

Rovatok