Index Vakbarát Hírportál

Saját kérésére távozik a magyar nőket szidalmazó szlovák hivatalnok

2014. június 10., kedd 11:04

Június 15-i hatállyal távozik hivatalából Dárius Rusnák, a szlovák államfői iroda közönségszolgálati osztályának vezetője, aki két fiatal nőt szidalmazott egy pozsonyi kávézóban néhány héttel ezelőtt amiatt, hogy magyarul beszéltek – írta az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lap kedden.

Rusnák – aki ellen a szidalmazás ügyében szabálysértési eljárást kezdeményeztek a szlovák hivatalos szervek – saját kérésére távozik a hivatalból.

A szlovák államfői iroda alkalmazottja azt követően kérte menesztését, hogy a pozsonyi sajtó néhány héttel korábban beszámolt arról, hogy a férfi láthatóan ittas állapotban egy pozsonyi kávézóban azt kiabálta két ott magyarul beszélő nőnek, hogy szlovákul beszéljenek, mert irritálja a magyar szó.

A magyarul beszélgető nők egyike, neve elhallgatását kérve az Új Szónak korábban azt nyilatkozta: a szomszédos asztalnál ülő Dárius Rusnák angolul megkérdezte őket, milyen nyelven beszélnek, majd miután közölték, hogy magyarul, akkor szlovákul kiabálni kezdett velük, hogy azonnal hagyják abba, mert őt ez irritálja – idézte a lapot az MTI. Amikor a kávézó két másik vendége megpróbálta lecsillapítani Rusnákot, szóváltás, majd verekedés alakult ki közöttük, a helyszínre a rendőrséget is kihívták.

Mivel az ügyben senki nem kívánt feljelentést tenni, az ügyben hivatalból indítottak vizsgálatot, a verekedés kapcsán garázdaság gyanúja miatt, a szidalmazásért pedig kihágásként, szabálysértési eljárás keretében. A garázdaságért három évig terjedő szabadságvesztés, a kihágásért pedig 33-tól 250 euróig terjedő pénzbírság szabható ki.

Dárius Rusnák korábbi nyilatkozatában tagadta, hogy az esetnek nemzetiségi színezete lett volna. Marek Trubač, a szlovák államfő szóvivője Rusnák távozása kapcsán az Új Szónak azt mondta: a férfi munkaviszonyának megszűntével az ügyet részükről lezártnak tekintik. Hozzátette: a szlovák államfői iroda közönségszolgálati osztályának vezetőjét saját kérésére bocsátották el.

Megértette, hogy hibát követett el

– jegyezte meg a szóvivő.

Rovatok