Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a világ egyik legkeresettebb terroristáját a Fülöp-szigeteken

2014. június 11., szerda 11:50

Amit az Abu Szajjafról tudni érdemes

A mintegy 300 fegyveres harcost számláló Abu Szajjaf az utóbbi 20 évben számtalan emberrablást, pokolgépes robbantást és lefejezést hajtott végre a délkelet-ázsiai országban. Az Egyesült Államok által terrorcsoportnak nyilvánított szervezetet az 1990-es évek elején alapították a Manilától 860 kilométerrel délre fekvő Basilan szigetén. Washington a csoport számlájára írja a Fülöp-szigetek déli részén állomásozó amerikai katonák elleni véres támadásokat.

Őrizetbe vették a Fülöp-szigeteken az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő helyi fegyveres csoport parancsnokát, aki az egyik legkeresettebb terrorista az Egyesült Államok nyilvántartása szerint, írja az MTI.

Khair Mundos fejére az amerikai kormány 2009-ben 500 ezer dolláros (113 millió forintos) vérdíjat tűzött ki. Az Abu Szajjaf muzulmán szélsőséges csoport vezetőségének tagját a manilai nemzetközi repülőtér közelében, egy nyomornegyedben fogták el. Egyelőre nem tudni, miért utazott a fővárosba az egyébként az ország déli részén élő férfi.

A hadsereg és a rendőrség merényletekben és emberrablásokban való közreműködés miatt körözte Mundost, akit 2004-ben egyszer már őrizetbe vettek, de 2007-ben megszökött. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Mundost pénzmosással is vádolják. A terrorista korábban elismerte, hogy az al-Kaidától pénzt szerzett Fülöp-szigeteki merényletek finanszírozására.

Eduardo Ano, a Fülöp-szigeteki katonai hírszerzés főnöke szerint Mundos elfogásával komoly csapást mértek az Abu Szajjafra. A férfi a csoport pénzügyi és logisztikai felelőseként tevékenykedett, valamint a kiképzésekben és a merényletek kitervelésében is fontos szerepet játszott.

Rovatok