Index Vakbarát Hírportál

Felboncolják a lelőtt palesztin tini holttestét

2014. június 11., szerda 14:18

Felboncolják az izraeli biztonsági erők által májusban lelőtt egyik palesztin tinédzser holttestét, ugyanis emberi jogi szervezetek szerint Izrael akár háborús bűnnek is minősülő tettet követhetett el a tüntető fiú agyonlövésével.

Palesztin orvosok szerint az izraeli katonák éles lőszerrel lőttek a 17 éves Nadím Nuvarára és a 16 éves Mohamed Abu Szahrra május 15-én. A két fiatal egy Izrael-ellenes tüntetésen vett részt Ciszjordániában, a demonstrálók közül többen kövekkel dobálták az izraeli biztonsági erők tagjait, írja az MTI.

A hadsereg közölte, hogy aznap kizárólag gumilövedéket használtak, de az ügyben vizsgálatot indítottak. A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet  kételyének adott hangot az izraeli hadsereg azon állításával kapcsolatban, amely szerint nem használtak éles lőszert.

A tizenéves fiúkat haláluk másnapján eltemették, de Nuvara holttestét a család kérésére felboncolják. A Jeruzsálem keleti részében lévő Abu-Dísz elővárosban tartandó boncolásra egy amerikai és egy dán patológust, valamint egy izraeli orvost is meghívtak. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor hozzák nyilvánosságra a vizsgálat eredményeit.

Az incidens helyszínéhez közeli térfigyelő kamerák felvételei arról tanúskodnak, hogy a két tinédzsert nem egy időben lőtték agyon, a gyilkosságok időpontjában ráadásul nem is dobáltak köveket. Az ügyben Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter is megszólalt, szavai azt sugallták, hogy a térfigyelő kamera felvételét manipulálhatták. A videofelvételt közzétevő HRW ezt tagadta.

Rovatok