Index Vakbarát Hírportál

Iraki dzsihadisták foglalták el a moszuli török konzulátust

2014. június 11., szerda 16:29

Szerdán iszlamista felkelők rohamozták meg az iraki Moszul városában található török konzulátust, és foglyul ejtettek negyvennyolc embert, köztük a török konzult, gyermekeit, valamint a diplomáciai képviseleten dolgozó különleges erők tagjait - jelentette egy török tisztségviselő az MTI szerint. Az iraki rendőrség egy illetékese közölte, hogy a konzulátus az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista csoport ellenőrzése alá került. 

Több száz iszlamista harcos rohamozta meg szerdán az észak-iraki Szaláheddín tartomány fővárosát, Tikrítet is, ahol összecsaptak az iraki kormányerőkkel. A Reuters hírügynökség információi szerint a szélsőséges szunnita lázadók ellenőrzésük alá vonták a város egyes részeit, míg a Hszinhua kínai hírügynökségnek egy helyi rendőrségi forrás már arról számolt be, hogy az egész város az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű iszlamista csoport kezére került. Iszlamista felkelők előző nap elfoglalták a Szaláheddín tartománnyal szomszédos Ninivét, Irak második legnagyobb városát, Moszult, valamint Kirkuk régió több körzetét.

Több mint 500 ezer civil menekült már el az észak-iraki Moszulban és térségében zajló harcok elől - adta hírül szerdai közleményében a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A genfi központú független szervezet helyszínen lévő szakértői szerint a napok óta tartó erőszakcselekmények és a második legnagyobb iraki város dzsihadisták általi keddi bevétele késztették menekülésre a Moszulban és környékén lakókat. A közlemény szerint jelentős számú áldozat van a civilek között. 

Rovatok