Index Vakbarát Hírportál

Obama: Katonai fellépés is lehet Irakban

2014. június 12., csütörtök 20:40

Barack Obama amerikai elnök szerint az USA döntéshozói áttekintik az Irakban kialakult helyzetre adható lehetséges lépéseket, és akár a fegyveres akció sem lehetetlen a szélsőséges iszlámista terjeszkedés megakasztására. A Fehér Ház szerint ez ugyanakkor nem jelenti, hogy szárazföldi egységeket vetnének majd be, írja a BBC.

Az elnök szerint az USA-nak különösen fontos, hogy a dzsihádisták ne vessék meg a lábukat Irakban. Obama azután beszélt erről, hogy az ISIS nevű terrorszervezet egységei és szunnita fegyveresek Moszul és Tikrit városának elfoglalása után tulajdonképpen egy egész tartományt, Ninivét ellenőrzésük alá vontak.

"Lesz néhány rövid távú, azonnali lépés, amit katonai szempontból meg kell tenni" - nyilatkozta Obama, miután tárgyalt az ausztrál miniszterelnökkel, Tony Abbottal. "Nem zárunk ki semmit, mert mindenképpen meg akarjuk akadályozni a dzsihádisták térnyerését Irakban, vagy akár Szíriában." Az USA iraki nagykövete a BBC-nek nyilatkozva korábban azt mondta, hogy évek óta nem volt ilyen súlyos a helyzet, mint most.

Az ISIS egységei a szakértők szerint a sikeres támadások után az ország fővárosa, Bagdad felé nyomulnak tovább, az itt élő, síita többséget az ISIS hitetlennek tekinti. Egyes jelentések szerint a kormányerők a várostól mindössze 110 kilométerre Szamarra városánál lassították le a támadókat, más források szerint a terrorcsoport fegyveresei már csak 90 kilométerre járnak. Moszutból és Tikritből az ENSZ szerint félmillió ember menekült el rövid idő alatt.

Nem megerősített források szerint az iraki kormányerők csütörtökön moszuli és tikriti célpontok ellen hajtottak végre légi csapást. Az ország miniszterelnöke már a héten korábban is sürgette a parlamentet, hogy szavazzák meg a szükségállapot bevezetését, de egyszerűen túl kevés képviselő jelent meg az ülésen ahhoz, hogy Nuri Maliki indítványát elfogadják.

Rovatok