Index Vakbarát Hírportál

Lecserélték a szakadárokkal szakító szakadárt

2014. június 13., péntek 13:28

A humanitárius segélyek megdézsmálásának vádjával kedden őrizetbe vett Vjacseszlav Ponomarjov után péntekre már meg is találták az önjelölt szakadár polgármester utódját.

Vissza Donyeckhez

Vlagyimir Pavlenkótól azt várja az Ukrajnától való elszakadást megcélzó Donyecki Népköztársaság kormánya – amelyben így néz ki a kultuszminiszter – , hogy visszaállítja az együttműködést, amely Ponomarjov alatt gyorsan szertefoszlott. A semmiből a Kijevvel szembeni oroszbarát ellenállás első hullámán felemelkedett férfi ugyanis hamar úgy érezte, hogy a donyecki „kormány” semmibe veszi a szlovjanszkiak érdekeit.

Orosz-ukrán háború

Miközben a donyecki szakadárok között belharc dúl, nem csillapodik a kijevi erőkkel szemben folytatott fegyveres összecsapások intenzitása sem.

A Krímet Ukrajnától márciusban már elszakító Moszkva ugyan tagadja, hogy támogatná a kelet-ukrajnai szakadárokat, ám csütörtökön a hírek szerint páncélos szállítók hatoltak be Oroszországból a Kijevvel szintén szemben álló Luganszk megyébe, amit a szakadárok szintén népköztársaságnak kiáltottak ki.

Az ügy nyomán ismét beszélt egymással az új ukrán elnök és Vlagyimir Putyin. Petro Porosenko legutóbb Normandiában személyesen is beszélt az orosz elnökkel, aki futólagos, de minden területet érintő beszélgetésnek nevezte a találkozót.

Porosenko az elnöki iroda beszámolója szerint csütörtök esti telefonos megbeszélésen közölte, hogy elfogadhatatlan az orosz beavatkozás Ukrajna keleti részén. Az orosz külügyminisztérium azonban közleményében ismét visszautasította, hogy Oroszországnak köze volna a kelet-ukrajnai fegyveresekhez.

Az ukrán belügyminiszter ugyanakkor Facebook-bejegyzésében tudatta, hogy a kijevi erők tíz teherautót elfogtak, a rajtuk lévő fegyveresekkel együtt az ukrán-orosz határon, Luganszk megyében. Arszen Avakov azt is közölte, hogy az ukrán erők lezárják az ukrán-orosz határt, megakadályozandó a fegyveresek beszivárgását.

A milliárdos vasfüggönyt akar

Radikális ötlettel állt elő a szakadárok elszigetelésére Dnyepropetrovszk kormányzója. A milliárdos Igor Kolomojszkij szerint Oroszország és Ukrajna mentén fémfalat kell húzni, aknákkal és szögesdrótokkal. A Kijev-párti politikus ötletét felvetette az államfőnek is. Porosenko nem reagált a javaslatra, amely a 3,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Kolomojszkij szerint százmillió euróba kerülne az egyébként súlyos pénzzavarral is küszködő Ukrajnának.

Három halott

Robbantásos merényletben péntekre a kórházban meghalt a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetőjének két testőre és sofőrje. Gyenyisz Pusilin nem volt a mikrobuszban a csütörtöki robbanáskor, amelyben négy további fegyveres megsérült.

Pusilin ellen ez volt a második merénylet, bár az oroszbarát politikussal szembeni támadások valódiságát Kijevben kétségbe vonják. Három nappal ezelőtt állítólag lelőtték Pusilin egyik tanácsadóját.

Spanyolország segítene

Az ukrajnai helyzetre reagálva vadászgépeket, néhány hajót is átadna Spanyolország az ukrán hadseregnek – közölte Anders Fogh Rasmussen, miután találkozott a spanyol védelmi miniszterrel. A NATO főtitkárának nyilatkozatából nem derül ki, hogy Madrid milyen feltételekkel biztosítaná a haditechnikát Ukrajnának.

Az ukrán haderő péntek délelőtt visszafoglalta Mariupolt a szakadároktól. Arzsen Avakov ukrán belügyminiszter Facebook-oldalán azt közölte, hogy súlyos harcok voltak, amelyek során a kormányegységek kiszorították a szakadárokat a település központjából. A harcokban gránátvetőket és harckocsit vetettek be, és sikerült minden kulcsfontosságú pontot elfoglalni. Két aknát hatástalanítottak, illetve felszámoltak több pontot, ahonnan orvlövészek nyitottak tüzet. Egy felderítő és járőr járművet lőttek ki a szakadárok.

Tizenegy felkelőt vettek őrizetbe, öten meghaltak, míg az ukrán fegyveres erők legalább négy katonája megsebesült. A város önkormányzatának épületén ukrán zászló leng. A hadművelet jelenleg is tart. Mariupol a Donyec-medence második legnagyobb városa, írja az MTI.

Rovatok