Index Vakbarát Hírportál

Veszélyt okozhatnak a paksi fűtőanyagok

2014. június 13., péntek 18:26

Veszélyt okozhat, ha a a paksi atomerőmű sérült üzemanyag-kazettáit Ukrajnán keresztül szállítanák vissza Oroszországba - jelentette ki az Európai Parlament zöldpárti frakciója.

"Nagyfokú felelőtlenség lenne, ha ezt a nagyon veszélyes nukleáris hulladékanyagot egy konfliktus sújtotta országon szállítanák keresztül" - fogalmazott Rebecca Harms, a zöld frakció társelnöke, írja az MTI.

Jávor  Benedek, a zöldek frakciójába készülő megválasztott EP-képviselő még csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón jelezte, hogy a fejlesztési miniszterhez fordul az ügyben. Az Együtt-PM szerint súlyos kockázatot jelentene, ha a forrongó Ukrajnán keresztül szállítanák el a kazettákat, mondta Jávor, aki a párt társelnöke. 

Jávor Benedek adatkéréssel fordult Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez. Választ kér arra, hogy mi a végső határideje a hulladék kiszállításának, illetve, hogy az ukrajnai helyzet miatt kértek-e szerződésmódosítást annak érdekében, hogy más útvonalon vagy később vigyék el a kazettákat. Ha nem kértek szerződésmódosítást, akkor hogyan akarják kezelni az ukrajnai szállítással együtt járó biztonsági kockázatot? – sorolta tovább kérdéseit.

Rovatok