Index Vakbarát Hírportál

A semmiből feltűnve borítottak lángba egy tengerparti várost Kenyában

2014. június 17., kedd 08:59 | aznap frissítve

Kedd hajnalban újabb településeken csaptak le az al-Sabáb harcosai Kenyában, legalább tizenöt embert megöltek, tizenkét nőt pedig elraboltak, és azt ígérték a Reuters szerint, hogy folytatni fogják a támadásokat az ország területén. A két falu közel esik ahhoz az Mpeketoni városhoz, ahol egy nappal korábban támadtak.

Vasárnap éjjel a teherautóval érkező fegyveresek egész egyszerűen lerohantak egy tengerparti várost Kenya déli részén, a brutális támadásban 48-an meghaltak, 25 embert pedig lőtt sebbel szállítottak kórházba hétfő hajnalban. A Telegraph szerint ez volt az egyik legkidolgozottabb hasonló támadás Kenyában az elmúlt években, mióta az ország beavatkozott a szomszédos Szomália polgárháborújába, és egyre többször kell tartania az al-Sabáb fegyvereseinek véres akcióitól.

Órákon át tartott a lövöldözés

Szemtanúk szerint vasárnap este fél kilenc körül érkeztek két-három teherautóval a maszkos, fekete, iszlamista zászlókat lengető fegyveresek, akik az utcán válogatás nélkül tüzet nyitottak járókelőkre, rátámadtak a boltosokra, kormányzati épületeket rongáltak meg, és autókat gyújtottak fel. Robbanószerkezeteket dobtak a helyi rendőrőrsre, ahonnan fegyvereket is zsákmányoltak. Miközben az egyik csoport lefoglalta a rendőröket, más fegyveresek a város más pontjain támadtak.

A rendőrök szerint akár 50-en is lehettek a támadók, akik több csoportra oszolva egy bankot is megtámadtak, és felgyújtottak két olyan szállót, ahol építőmunkások éppen a labdarúgó-világbajnokság egyik mérkőzését nézték.

„Közel esik a házam a városközponthoz, így láttam az égő épületeket, és hallottam a lövöldözést, ami egészen hajnali háromig tartott" – mondta Julius Kimotho, egy helyi lakos a Telegraphnak. „Hallottam az emberek jajgatásait, ahogy segítségért kiáltottak." A lakosok közül sokan a környező erdőbe menekültek a támadás elől. Több mint négy órába telt, mire a városba érkező katonák kiűzték a fegyvereseket.

Hétfő reggel rengeteg kiégett jármű és füstölgő, fekete épületek emlékeztettek a vasárnap estére. Napközben már két katonai helikopter körözött a város felett, a kenyai hadsereg pedig felderítő gépeket is küldött a környékre, hogy segítsenek a támadók utáni hajszában, eddig azonban még senkit sem fogtak el.

Közel van a turistacélpontokhoz

Mpeketoni száz kilométerre fekszik a szomáliai határtól, olyan gyorsan fejlődő település, ahol a közeli üdülőhelyek kiépítésén dolgozó építőmunkások és kereskedők szállnak meg. Nyaralni is főként kenyaiak érkeznek ide, viszont 30 kilométerre van Lamu városa, ami rajta van az UNESCO világörökségi listáján is, és sok külföldi turista is látogatja. Voltak feszültségek a helyi fiatalok és a befektetők között, akik sokszor a saját embereiket hozták magukkal, nem pedig a helyieket alkalmazták, de a város nem élt még meg ekkora tragédiát.

Több szemtanú is az al-Sabáb zászlóit látta a teherautókon, és az al-Kaidához köthető, szomáliai csoport már vállalta is a támadás elkövetését, habár egyes rendőrségi források nem zárták ki, hogy közönséges bűnözők vagy a tengerparti országrész elszakadásáért küzdő, Mombasai Köztársasági Tanács emberei voltak a támadók. Az al-Sabáb mostani támadását megtorlásnak nevezte, amiért a hatóságok olyan muszlim vallási vezetőket öltek meg, akik állítólag kapcsolatban álltak a szervezettel.

Az al-Sabáb már többször lecsapott

A Szomáliában az átmeneti kormány ellen harcoló és a déli területek egy jelentős részét uraló al-Sabáb már egy évtizede meghatározó szereplője az Afrika szarván fekvő, ám 23 éve gyakorlatilag nem létező Szomália nagyon is létező polgárháborújának, amelyet az éhínség és a hadurak ENSZ-békefenntartókkal vívott harca tett még súlyosabbá. Becslések szerint közel tízezer fegyverese lehet. A helyiek az átmeneti kormány elleni harcot, míg a külföldről érkezett – a Közel-Kelet mellett Nyugat-Európából és az Egyesült Államokból toborzott – harcosok a szent háború kiterjesztését tartották elsődlegesen fontosnak. Az al-Sabáb megjelenéséről és céljairól bővebben itt olvashat>>>

Miután az al-Sabábhoz köthető fegyveresek több támadást is végrehajtottak Kenyában, az ország 2011 óta katonákkal van jelen Szomáliában, és az átmeneti kormányt támogatva küzd a szervezet ellen. Az al-Sabáb a kenyai erők azonnali kivonását követelik, mert így csökkenne a nyomás a csoporton, amely így könnyebben vehetné fel a harcot Szomália központi erőivel. Az al-Sabáb fenyegetéseit beváltva tavaly szeptemberben hajtotta végre eddigi legtöbb áldozatot követelő külföldi akcióját: a kenyai főváros, Nairobi egyik plázájában rendezett vérfürdőben, és négy napig tartó túszdrámában 69-en meghaltak.

Több száz turistát küldtek haza

Az al-Sabáb azóta is rendszeresen köthető Kenyában elkövetett merényletekhez, vagy támadásokhoz. Május közepén tízen meghaltak, hetvenen megsebesültek, amikor kettős merényletet hajtottak végre Nairobiban, a Gikomba piacon. Uhuru Kenyatta elnök akkor azt ígérte, hogy harcolni fognak „a gonosz terrorizmus" ellen.

A kenyai turizmus egyre komolyabban megsínyli a helyzetet. A májusi támadás előtt két nappal Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok is figyelmeztetett, hogy megnőtt a támadások kockázata Kenyában. Habár a nyaralók közül többen túlreagálásnak értékelték az intézkedéseket a BBC-nek, de több száz turistát evakuáltak Mombasa üdülőhelyeinek környékéről. Brit utazási irodák egészen októberig lemondták mombasai útjaikat.

Júniusban már a negyedik muszlim papot ölték meg az elmúlt másfél évben Mombasában. Többüket azzal vádolták, hogy közük volt az al-Sabábhoz. Az északkeleti Mandera városában is utcára vonultak tüntetők, amiért a rendőrség agyonlőtt két olyan muszlim vallási vezetőt, akik szerintük segítettek az al-Sabáb egyik emberének Kenyába szökni, ezenkívül pedig lőfegyvereket és gránátokat találtak náluk.

Elkezdték hazaküldeni a menekülteket

Hiába erősítették azonban meg a biztonsági intézkedéseket, elemzők szerint az al-Sabáb harcosai sokszor anélkül érkeznek Szomáliából Kenya területére, hogy bárki is észrevenné őket, miközben még Nairobiban is vannak, akiktől orvosi ellátásra számíthatnak. Az biztos, hogy Mpeketoni több mint három óra autóútra van a szomáliai határtól.

A kenyai kormány meglehetősen drasztikus módszerrel is próbálta mérsékelni az iszlamisták jelentette veszélyt: két hónapja több ezer olyan szomáliait tartóztattak le, akik illegálisan érkeztek az országba, és közülük több százat deportáltak is, többek között így akarták kiszűrni az esetleg közöttük elvegyülő terroristákat. Emberi jogi szervezetek szerint ugyanakkor a 359 kiutasított szomáliai közé keveredett három regisztrált menekült is, akit így jogtalanul küldtek vissza Mogadisuba. (A Kenya északkeleti részén lévő Dadáb menekülttáborban összesen 340 ezer szomáliait regisztráltak.)

Kenya mellett egyébként Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szaúd-Arábiából is kiutasítottak illegálisan ott tartózkodó szomáliaiakat, az indoklás szerint ugyanis Szomália egyes részei, például Mogadishu már elég biztonságosak ahhoz, hogy hazatérhessenek, ezt ugyanakkor nemzetközi jogvédő szervezetek erősen vitatják.

Rovatok