Index Vakbarát Hírportál

Iraki válság: Amerika és Irán egyeztetett egymással

2014. június 17., kedd 06:27

Washington és Teherán képviselői rövid megbeszélést folytattak Bécsben, megvitatták a "katasztrofális" iraki helyzetet, de az eszmecsere konkrét eredményeket nem hozott, írja az MTI.

A rövid kétoldalú megbeszélésre az iráni atomprogramnak szentelt bécsi tárgyalássorozat ötödik fordulója alkalmával került sor. "A katonai együttműködésről nem volt szó, ez nem is merül fel lehetőségként. A végleges döntést a fővárosokban hozzák meg" - mondta egy teheráni illetékes, és hozzátette, hogy Irán kulcsfontosságú szerepet játszhat az iraki és a térségbeli stabilitás helyreállításában.

A The Wall Street Journal hétfőn azt írta, hogy az amerikai kormány az iraki válság miatt közvetlenül is kíván egyeztetni Iránnal. John Kerry amerikai külügyminiszter később megerősítette, hogy Washington nyitott a párbeszédre Teheránnal.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) nevű szélsőséges szunnita szervezet az utóbbi napok villámhadjáratában elfoglalt több fontos iraki várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul. Az amerikai-iráni nézeteltérések ellenére mindkét ország a Núri al-Máliki miniszterelnök vezette iraki síita kormányzatot támogatja, de a bármilyen közös fellépésük példa nélküli lenne, legalábbis az 1979-es iráni forradalom óta ilyesfajta együttműködés nem volt köztük.

Rovatok