Index Vakbarát Hírportál

Obama 275 katonát küld Bagdadba

2014. június 17., kedd 07:32

Barack Obama amerikai elnök hétfőn levélben értesítette a kongresszust, hogy 275 fős katonai személyzettel erősíti meg az Egyesült Államok bagdadi követségének védelmét.

Az elnök szerint az erősítés addig marad az iraki fővárosban, amíg a biztonsági helyzet indokolja a jelenlétét. Az intézkedést az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) elnevezésű radikális milícia és az ahhoz csatlakozott más szunnita fegyveres csoportok térnyerése tette szükségessé Irak nyugati és északi területein.

Az amerikai erősítésből mintegy 160 fő – köztük 50 tengerészgyalogos és több mint 100 más katona – már Irakba érkezett. Egy további, mintegy 100 fős egység egy Irakhoz közeli, harmadik országban állomásozik majd, és mindaddig tartalékban marad, amíg nem lesz szükség a bevetésére. A múlt héten egyébként a bagdadi amerikai nagykövetség több száz alkalmazottját evakuálták.

Az óvintézkedésekre azért volt szükség, mert az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) nevű szélsőséges szunnita szervezet az utóbbi napok villámhadjáratában elfoglalt több fontos iraki várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul. A szunnita milíciák megállítása érdekében Washington még Teheránnal is hajlandó egyeztetni, ugyanis Irán szintén a síita Núri al-Máliki kormányát támogatja. 

Első lépésként Washington és Teherán képviselői rövid megbeszélést folytattak Bécsben, megvitatták a „katasztrofális” iraki helyzetet, de az eszmecsere nem hozott konkrét eredményeket, írja az MTI.

A rövid kétoldalú megbeszélésre az iráni atomprogramnak szentelt bécsi tárgyalássorozat ötödik fordulója alkalmával került sor. „A katonai együttműködésről nem volt szó, ez nem is merül fel lehetőségként. A végleges döntést a fővárosokban hozzák meg” – mondta egy teheráni illetékes, és hozzátette, hogy Irán kulcsfontosságú szerepet játszhat az iraki és a térségbeli stabilitás helyreállításában.

Rovatok