Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott választásokat hozhat a lengyel lehallgatási ügy

2014. június 18., szerda 14:08 | aznap frissítve

Előrehozott választások kezdeményezését fontolgatja a nemrég kipattant lehallgatási botrány miatt a lengyel kormánykoalíció kisebbik ereje, a Lengyel Parasztpárt (PSL) - jelentette ki szerdán Janusz Piechocinski miniszterelnökhelyettes, a PSL elnöke.

Piechocinski a Donald Tusk kormányfővel folytatott kedd esti beszélgetéséről azt mondta,  az előrehozott választásokról beszéltek, és minden változatot komolyan mérlegel. 

  A TVN24 nevű televíziós csatorna szerint Piechocinski a pártelnökség szerda reggeli ülésén felvetődött megoldási lehetőségeket először Bronislaw Komorowski államfővel szeretné megtárgyalni.

A Rzeczpospolita szerint Piechocinski rendkívül komolynak minősítette a helyzetet, és kívánatosnak tartaná, hogy a parlament belbiztonsági bizottsága a jövő héten foglakozzon a helyzettel. A lap azt is közli, hogy Piechocinski szerint hosszú távon tarthatatlan, hogy a felvett beszélgetések egyik résztvevője, Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter a kormányban maradjon.

A TVN24 szerint Piechocinski úgy vélekedett egy másik megszólalásában, hogy a miniszterelnöknek rövid határidőt kell szabnia Sienkiewicz belügyminiszternek a lehallgatási ügy tisztázására.

A lehallgatási botrány a múlt hétvégén tört ki Lengyelországban. A Wprost című hetilap több, magas állami posztot betöltő személy titokban felvett beszélgetését közölte. A legnagyobb érdeklődést a Marek Belka jegybankelnök és Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter beszélgetése váltotta ki, amelyben Sienkiewicz pénzkibocsátást követel a jegybank elnökétől. 

Rovatok