Index Vakbarát Hírportál

Fegyverszünetet hirdetnek Ukrajnában

2014. június 18., szerda 12:39 | aznap frissítve

Atomvonat ne menjen, ha ilyen a helyzet

Továbbra is elhúzódó és mélyülő konfliktusról van szó Ukrajnában, erről tájékoztatták a magyar szolgálatok képviselői a parlament nemzetbiztonsági bizottságát.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke elmondta: a szomszédos országban a háború eszközei kiszélesedtek, egyre inkább totális eszközökkel zajlik a harc, egyre több a halálos áldozat. „A kárpátaljai magyarság jelenleg nincs közvetlen veszélyben, de egy ilyen elhúzódó válság esetén már mindenre kiterjedő hatásokkal kell számolni.”

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja elmondta: külön tájékoztatást kért arról az atomvonatról, amely Magyarországról kiégett, illetve sérült fűtőelemeket szállítana a célállomásra. A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy amíg Ukrajnában ilyen helyzet van, bármiféle nukleáris mozgás induljon meg a térségben.

Az ukrán elnök bejelentette, hogy hamarosan rövid fegyvernyugvást hirdet az ország keleti részében. 

A fegyverszünet ideje nagyon rövid lesz, és ezalatt az illegális fegyveres alakulatoknak le kell tenniük a fegyvert, a térségben pedig helyre kell állnia a rendnek 

- mondta az ukrán elnök. Petro Porosenko hangsúlyozta: ez lesz az első lépcsője a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó tervének. Reményei szerint terve elnyeri a többi résztvevő támogatását is. A béketerv részeként Moszkvának el kell ismernie az új ukrán vezetést.

A béketerv megvalósítása azzal kezdődik, hogy az államfő egyoldalúan elrendeli a fegyvernyugvást. Az államfő szerint közvetlenül ezután a Donyeck-medencében zajló események minden résztvevőjének ki kell nyilvánítania támogatását a terv iránt.

Most az elnök megismételte, hogy kegyelmet kapnak azok a szeparatisták, akik leteszik a fegyvert, és nem követtek el súlyos bűnöket. A fegyverletételnek ehhez az egyoldalú tűzszünet idején meg kell történnie. Ugyanezen idő alatt lehetőség lesz arra is - hangsúlyozta -, hogy akik akarják, elhagyják az országot.

Mihajlo Koval ügyvivő védelmi miniszter közlése szerint a fegyvernyugvás elrendelésére a következő napokban kerülhet sor.

Az ukrán elnök kedd este telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel a kétoldalú viszonyról és az ukrán válságövezetben uralkodó helyzetről. Porosenko már hétfőn bejelentette, hogy még a héten részletes béketervet terjeszt elő, amelynek a kelet-ukrajnai lázadókkal kötendő tűzszüneti egyezmény is részét képezi.

Porosenko beszélt arról, hogy éveken át az ukrán hadsereg szisztematikus leépítése zajlott. A háború csupasz kézzel, alig felfegyverzett katonákkal ért bennünket - fogalmazott. Porosenko biztosította a jelen lévő katonai vezetőket, hogy Ukrajna győzelmet fog aratni ebben a küzdelemben. 

Rovatok