Index Vakbarát Hírportál

Halottakat cserélnek az ukránok és a felkelők

2014. június 18., szerda 21:23

Ideiglenes fegyverszünetet hirdettek a kelet-ukrajnai Luhanszkban, hogy az ukrán hadsereg és az oroszbarát fegyveresek kicseréljék a halottaikat, Petro Porosenko ukrán elnök több fontos állami vezető leváltását kérte szerdán a parlamenttől.

A fegyverszünetet az ukrán fél kezdeményezte - közölte a úgynevezett "luhanszki népköztársaság" sajtóosztálya. Szemtanúk szerint mintegy száz koporsót szállítottak a megyei állami közigazgatási hivatal épületéhez. Az ukrán fél már átvette a halottait. Az oroszbarát lázadók Scsasztya városba utaztak, ahol a csere második részét lebonyolítják.

Vezetőcsere

Petro Porosenko ukrán elnök több fontos állami vezető leváltását kérte a parlamenttől a törvényhozás honlapján szerdán megjelent határozattervezetek szerint. E lépések részei annak, hogy az elnök június 7-i beiktatása után teljesen újjá akarja szervezni az ország vezető intézményeit. Porosenko Ukrajna berlini nagykövetét, Pavlo Klimkint jelölte külügyminiszternek. Klimkin 47 éves, tapasztalt, Európa-párti diplomata, aki fontos szerepet játszott az Ukrajna európai uniós társulási megállapodásáról szóló tárgyalásokon.

Az ukránok nem törődtek a vezetékkel

Rossz állapotban volt az Ukrajnában kedden felrobbant gázvezeték - erősítették meg a Gazprom szerdai tájékoztatóján. Vitalij Markelov, az orosz állami energetikai óriáscég vezérigazgató-helyettese a LifeNews orosz televízióban elmondta, hogy az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték még a Szovjetunió idején, az 1980-as években épült. Ukrajnában azonban nem végezték el rajta a teljes felújítást, így az akkor létesített egységes gázvezetékrendszer orosz szakaszához képest az ukrajnai rosszabb állapotban van.

Markelov szerint a gázszállítás biztosítva van Ukrajnából a rajta keresztül földgázt vételező országokba, mert a szállítást tartalékvezetékre irányították át az érintett szakaszról.

Molnár József, a Mol vezérigazgatója nem zárta ki, hogy fennakadások lehetnek az Európába irányuló orosz földgázszállításokban az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezetéken kedden bekövetkezett robbanás miatt. Az üzletember, aki Moszkvában részt vesz a Nemzetközi Földgázkongresszuson, az orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy kedden nem észleltek zavarokat a Magyarországra érkező gáztranzitban.

Egy kárpátaljai magyar halt meg

Kárpátaljai hírportálok szerdai jelentése szerint a munkácsi 128-as gépesített lövészdandár katonáin lesből ütöttek rajta fegyveres szakadárok Scsasztya település határában. Az egyik útellenőrző helyre tartó katonákra aknavetőkből és nehézgéppuskákból zúdítottak tüzet.

A Zerkalo Nyegyeli című kijevi hetilap internetes oldala ukrán védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a Scsasztya melletti, kedd éjszakai harcokban a 128-as dandár és a lembergi (lvivi) 80-as légi szállítású ezred 11 katonája, valamint a 24-es területvédelmi zászlóalj négy tagja halt meg, 13 katona holléte pedig ismeretlen.

Ugyancsak a 128-as dandár kötelékében szolgált a kelet-ukrajnai konfliktus első kárpátaljai áldozata, a magyar nemzetiségű Popovics Roland Beregszászról. A 19 éves szerződéses katona a múlt pénteken esett el Luhanszk térségében egy orvlövész kezétől.

Moszkva közreműködését kérik

A német kancellár és az ukrán elnök ismételten felszólította a moszkvai vezetést az orosz-ukrán határ ellenőrzésének megerősítésére - közölte a német kormányszóvivő Angela Merkel és Petro Porosenko szerdai telefonbeszélgetése után.

Steffen Seibert közleménye szerint a kancellár és az ukrán államfő úgy véli, hogy csak a határellenőrzés szigorításával lehet feltartóztatni a fegyverek és az ukrajnai szakadárokat támogató fegyveresek beszivárgását a kelet-ukrajnai válsággócokba.

Berlin és Kijev álláspontja szerint az orosz vezetésnek a határellenőrzés javítása mellett latba kell vetnie befolyását az ukrajnai oroszbarát szakadár csoportoknál, rá kell bírnia őket arra, hogy hagyjanak fel az erőszakkal - tette hozzá a kormányszóvivő.

Rovatok