Index Vakbarát Hírportál

Kivégeztek két embert az Egyesült Államokban

2014. június 18., szerda 10:22

A balul végződő áprilisi oklahomai kivégzés óta először hajtottak végre halálos ítéleteket az Egyesült Államokban, Georgiában és Missouri államban, írja az MTI.

A georgiai Jacksonban az 59 éves Marcus Wellonsnak adták be a méreginjekciót, miután a legfelsőbb bíróság elutasította két kegyelmi kérvényét. A kivégzés láthatólag komplikációmentes volt, az eljárás több mint egy órán át tartott, mondta egy büntetés-végrehajtási szóvivő. Wellonst 1993-ban ítélték halálra, mert 1989-ben megerőszakolt, és megfojtott egy 15 éves lányt.

Georgiában az egykomponensű pentobarbitált alkalmazzák, míg az oklahomai kivégzésnél egy új, háromkomponensű méreggel próbálkoztak.

Egy órával később végezték ki a missouri Bonne Terre-ben a 43 éves John Winfieldet, aki féltékenységből egy lövéssel megvakította barátnőjét, valamint megölte a nő lánytestvérét és barátnőjét. Winfield esetében is pentobarbitált alkalmaztak. Komplikációról itt sem volt szó. Idén ez volt a 21. és 22. kivégzés az Egyesült Államokban.

Az április 29-én halálra ítélt Clayton Lockett vénájának szétrepedése miatt leállították a kivégzést, de a férfi szívrohamban meghalt. Az újonnan alkalmazott, háromkomponensű méreg – ami nyugtatóból, altatószerből és kálium-kloridból áll – nem úgy hatott, ahogy gondolták. Két órával utána lett volna egy másik elítélt kivégzése, de azt elhalasztották.

Rovatok