Index Vakbarát Hírportál

Klórgázt is bevetettek Szíriában

2014. június 18., szerda 07:24

Klórgázt vagy nagyon hasonló anyagot vetettek be májusban Szíriában - közölte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW). A hágai székhelyű szervezet szakértői az ENSZ megbízásából folytattak vizsgálatokat a helyszínen. Kedd este megerősítették azt is, hogy a szakértők elleni támadás miatt le kellett rövidíteni a terepszemlét.

A szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését is felügyelő szervezet szakértői küldöttségének tagjai a múlt hónap végén éppen egy állítólagos klórgáztámadás helyszínére tartottak az arab országban, a központi Hama tartományban, amikor megtámadták őket.

Az OPCW nem sokkal később bejelentette, hogy a küldöttség tagjai már biztonságban vannak, és visszatértek bázisukra, de további részleteket nem közöltek az esetről. A szír vezetők a velük szemben álló, ellenzéki fegyvereseket vádolták a támadással.

"A súlyos incidens ellenére, amely megakadályozta, hogy a tényfeltáró küldöttség tagjai látogatást tegyenek a terepen, a csoport el tudta készíteni jelentését" - közölte most az OPCW.

Közleményükben ez áll: 

a küldöttség számára hozzáférhetővé vált információk szerint hitelt érdemlően kijelenthető, hogy Szíriában mérgező vegyi anyagokat használtak, a legnagyobb valószínűség szerint olyan, a légzőszerveket támadó anyagot, mint a klór.

Bár az ipari klórgáz nem igazán hatékony fegyverként, bevetése a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény megsértésének számít. Szíria tavaly októberben csatlakozott ehhez az egyezményhez - azután, hogy egy Damaszkusz környéki, több száz halálos áldozatot követelő ideggáz-támadást követően felmerült egy nyugati katonai beavatkozás lehetősége. Szíria kötelezettséget vállalt arra is, hogy teljes vegyifegyver-készletét átadja megsemmisítésre.

Rovatok