Index Vakbarát Hírportál

Óriási felvételi botrány Kínában

2014. június 18., szerda 13:11 | aznap frissítve

A szervezett bűnözésnek számító csalóbandákon át a titkosszolgálatokat megszégyenítő házi készítésű, adatátvitelre képes készülékekig hatalmas csalásokat fedeztek fel a júniusi kínai egyetemi felvételi vizsgákon.

A kínai központi televízió (CCTV) keddi riportjában egy, az általa a közép-kínai Honan tartományban felfedezett visszaélésre mutatott rá. Itt egy jól szervezett banda jó eredményeket felmutató, már egyetemre járó fiatalokat toborzott arra, hogy gazdag és kiváló kapcsolatokkal rendelkező helyi családok gyerekei helyett megírják a felvételi feladatsorokat. A siker érdekében a vizsgáztatókat és az oktatási hivatalnokokat is lefizették, akik így nem jelentették a személycserét.

A mások helyett vizsgázó egyetemisták az ujjlenyomatukat is meg tudták hamisították. Az ellenőrzést a regisztrált vizsgázó ujjlenyomatát rögzítő műanyag lapocska ujjra helyezésével kerülték meg. A csalás a vizsgákon készült videofelvételeken egyértelműen kimutatható volt.

A CCTV szerint a vizsgaközpontok diákonként akár 70 ezer jüant (2,5 millió forint) is kaptak. A fő vizsgáztatók juttatása ebből a 20 ezer jüant (720 ezer forint) is elérte, ez az átlagos havi fizetés négyszerese. A tesztet megíró egyetemisták előzetesen ötezer jüant (180 ezer forint) kaptak, attól függően, milyen színvonalú egyetemre sikerült bejutniuk. Fizetségük akár az 50 ezer jüant (1,8 millió forintot) is elérte.

A bérvizsgázókat nem Honan, hanem a szomszédos Hopej tartományból toborozták. A hirdetéseket az egyetemi kampuszok vécéiben helyezték el. A jelentkezőkkel próbatesztet írattak, s a legjobb eredményt felmutatókat alkalmazták. Közülük a hatóságok eddig mintegy 130 főt azonosítottak.

Idén az innovatív technológiai megoldások is hódítottak a diákok által rettegett, több napos egyetemi felvételiken. Az internetet bejárt rendőrségi felvételek a kémfilmekből ismert berendezéseket mutatnak be, így tollba vagy órába rejtett minikamerát, pólóba rejtett adatátviteli rendszert, fülbe illeszthető, órával összekötött miniatűr mikrofont.

A csalások kiszűrésére több iskola detektoros kapukat, ujjlenyomat-ellenőrző rendszereket szerelt fel, de az erdő közepébe kihelyezett vizsgáról is lehetett olvasni a kínai sajtóban.

Rovatok