Index Vakbarát Hírportál

Halálba mérgezte gyerekét a bloggeranyu

2014. június 19., csütörtök 11:20

Éveken át vezette fiáról blogját az az amerikai nő, akit a rendőrség azzal vádol, hogy lassú méreggel megölte gyermekét. Lacey Spears állítólag hosszú időn keresztül, gyakran még a kórházi ápolás alatt is nátriumot injekciózott a kisfiúba.

Az ötéves fiú egész élete során rendszeresen kórházba került. Édesanyja számtalan bejegyzése szerint 23-szor. Néhány hónapja például azért, mert súlyos légzési zavara támadt, a szervezetében hirtelen megugrott nátriumszint miatt. Az orvosok akkor nem találták erre magyarázatot.

Münchausen nevelte a gyereket

De más furcsaság is volt a fiú körül. A róla szóló blog, „Garrett utazása” szerint édesapja Blake, a hős rendőr, aki egy autóbalesetben vesztette életét. „Túléltünk 365 napot, egy teljes évet Blake, a lelki társam és Garrett apja nélkül” – írta a 26 éves édesanya egyik bejegyzésében. „14 órát autóztunk a Blake tiszteletére tartott szertartásra” – írta később. „A karácsony nem volt igazi Blake apu nélkül.”

A megható történet szépséghibája, hogy Blake nem Garrett apja. Az igazit Chriss Hillnek hívják, aki ráadásul él is. Igaz, sosem élt együtt a család. Kapcsolatuk rövid ideig tartott, a Spears nem akart férjhez menni. Már terhessége alatt azt mondta Hillnek, hogy a fiú mástól van.

Az édesanya rendszeresen talált ki történeteket. „Az anyai szeretet megmagyarázhatatlan” – írta egy kép alá, ám ott valójában nem saját gyermekét csókolta meg, hanem azt a kisfiút, akire Garrett születése előtt két éven át vigyázott.

A gyanú szerint a nő Münchausen-szindrómában szenved. A figyelemfelkeltést célzó pszichiátriai betegség azonban általában azzal jár, hogy a beteg saját magán produkál rejtélyes tüneteket. Spears viszont a szindróma másik formájában szenvedhet, amit „megcsalt anyai szeretetnek” (Münhausen by proxy) neveznek. Ekkor a szülő – többnyire az édesanya saját gyermekét sodorja betegségbe.

Az ügyészség szerint rendszeresen juttatott az egészséges határértéket sokszorosan meghaladó mennyiségű nátriumot a gyermek szervezetébe. Még a kórházi ápolás alatt is, amely során végig a fiú ágyánál volt.

Hivatalosan még nem nevezték meg a kórházban elhunyt Garrett halálának okát, bár feltehetően nátriumtúltengés végzett a fiúval. A rendőrség mindenesetre megtalálta azt a zacskót, amit Spears megpróbált elrejteni: a csomagban nátriumtartalmú folyadék volt.

Rovatok