Index Vakbarát Hírportál

Maffiózótól fogadott el kenőpénzt a román államfő testvére?

2014. június 19., csütörtök 15:42

Traian Basescu román államfő lemondását követeli Victor Ponta miniszterelnök, miután Basescu testvéréről olyan felvételek kerültek nyilvánosságra, amik szerint pénzt fogadhatott el egy bűnözőtől azért, hogy közbenjárjon az ügyében.

A most nyilvánosságra került, rejtett kamerás felvételen Basescu testvére, Mircea Basescu egy ismert alvilági figura, az emberölési kísérlet miatt májusban 8 év 9 hónapra ítélt Sandu Anghel fiával beszélget. Anghel fia azt kérdezi Basescutól, hogy megkapta-e azt a 350 ezer eurót, amelyet azért adott, hogy járjon közbe az államfőnél egy akkor még előzetes letartóztatásban lévő bűnöző enyhébb büntetése érdekében. A felvételen két összeg, a 350 ezer euró és 250 ezer euró is elhangzik, Mircea Basescu viszont azt válaszolja, hogy csak az egyikről volt tudomása.

Az államfő testvére csütörtökön kijelentette, hogy a beszélgetésben elhangzott pénz egy tartozásnak a rendezése, és nem kenőpénzről volt szó, szerinte a félreértés abból adódik, hogy a szavakat kiollózták a beszélgetés egészéből.

Traian Basescu határozottan cáfolta, hogy ő bármit is tett volna Sandu Anghel érdekében, és mint mondta, ezt bizonyítja a májusi bírósági ítélet. Felszólította az üggyel foglalkozó bírákat és ügyészeket: ha tudomásuk van arról, hogy ő nyomást gyakorolt volna rájuk, akkor azonnal hozzák nyilvánosságra. Basescu kifejtette: már tavaly óta tud testvérétől erről az ügyről, mert Mircea Basescut megzsarolta Anghel családja, ezért azt javasolta neki, tegyen feljelentést az ügyészségen, amit meg is tett. Leszögezte: egyelőre csak az öccse változatát ismeri, de majd az igazságszolgáltatás által is megerősített változatban fog igazán hinni.

Jelezte, nem kívánja sem megvédeni, sem elítélni testvérét, mert számára mindenekelőtt a román igazságszolgáltatás függetlensége a legfontosabb. Ugyanakkor megrótta öccsét amiatt, hogy nem válogatta meg alaposan környezetét.

Victor Ponta szerint ugyanakkor az államfőnek le kellene mondania, hogy ne vetüljön a gyanú árnyéka az igazságszolgáltatásra, és bebizonyítsa, hogy Romániában valóban függetlenül végezhetik feladatukat a bírák és az ügyészek. Ponta megállapította: ha más személyről lett volna szó, és nem az államelnök testvéréről, akkor már rég őrizetbe vették volna.

Rovatok