Index Vakbarát Hírportál

Már 2,6 millióan menekültek el Szíriából

2014. június 19., csütörtök 12:21

A szíriai polgárháború elől Törökországba menekültek száma immár meghaladja az egymilliót - közölte Besir Atalay török miniszterelnök-helyettesre hivatkozva az MTI.

Az ENSZ számításai szerint 6,5 millió ember kényszerült lakhelye elhagyására Szírián belül, mintegy 2,6 millióan pedig elmenekültek az országból, ők többségükben a szomszédos államokban, Törökországban, Libanonban és Jordániában találtak menedékre.

Jordánia tavaly lezárta a határt, miután menekültek százezrei árasztották el az országot, és a jordániai hatóságok most már csak igen korlátozott számban fogadnak be menekülteket. Libanon pedig sürgős nemzetközi segítségre szorul, mivel a háború következtében több mint egymillió ember keresett menedéket a 4,5 milliós közel-keleti államban.

Törökország mintegy 822 kilométeres közös határon osztozik Szíriával, és továbbra sem gátolja meg, hogy a menekültek juthassanak át török földre. Korábbi információk szerint a határ mentén mintegy húsz táborban szállásolták el a menekültek többségét.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 162 ezret.

Rovatok